U Novoj Varoši obećavaju tople radijatore 1

Grejanje oko 700 stanova i pedesetak poslovnih objekata u Novoj Varoši počeće na vreme – 15. oktobra, a u preduzeću „Energija Zlatar NV“ očekuju redovnu isporuku toplotne energije tokom čitave grejne sezone.

Ukoliko ne bude zahteva novoformiranog Opštinskog veća za eventualnom korekcijom, građani i privrednici će grejanje plaćati za oko 11 odsto skuplje nego lanjske zime. Cena grejanja po kvadratu u kategoriji građanstva, bez uračunatog PDV-a, iznosi 96,80 dinara, za pravna lica koja račune izmiruju tokom cele godine 121, dok će oni koji se odluče za varijantu plaćanja za šest meseci morati da izdvoje 242 dinara.

U četiri kotlarnice na mazut kojima gazduje „Energija“ dopremljene su prve količine energenta, dovoljne za zagrevanje pedesetak hiljada stambenih i poslovnih kvadrata do kraja novembra. Ovo preduzeće, inače, usluge isporuke toplotne energije pruža i u internim kotlarnicama u Domu zdravlja i Predškolskoj ustanovi koje su pretprošle odnosno prošle godine preorijentisane na pelet. Prema tvrdnjama nadležnih, i za njih je dogovorena dinamika redovne isporuke energenta tokom zime.

– Grejnu sezonu dočekujemo spremno i u pogledu redovnog godišnjeg remonta kotlarnica, u kojima su izvršene potrebne sanacije. Na tom polju nas, međutim, u nekom narednom periodu očekuju ozbiljni poslovi jer su mreža i kotlovi dotrajali i izraubivani, pojedini stari gotovo tri decenije. Zbog toga smo lanjske zime imali veliki broj „krpljenja“ i intervencija što je iziskivalo dodatna finansijska sredstva. Ako se tome dodaju relativno slaba naplata dugovanja i kreditno zaduženje, jasno je zašto nema para za investicije, naglašava Brankica Ratković, direktorka ovog preduzeća sa 14 zaposlenih, čiji je osnivač Opština.

Tokom prošle sezone, kako tvrde u „Energiji“ i pored velikih mrazeva i oštre zime (zbog čega su radijatori bili topli već početkom oktobra) nije bilo značajnijih pritužaba na kvalitet isporuke toplotne energije, a problemi se ne očekuju ni tokom predstojećih zimskih meseci. Lane je bilo svega par zahteva za isključenje sa gradskog toplovodnog sistema od strane korisnika koji nisu bili zadovoljni uslugama zagrevanja.

U ovom preduzeću apeluju na potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze jer je svaki priliv novca najbolja garancija za tople radijatore. Energenti se plaćaju unapred, a od revnosti korisnika u plaćanju računa u značajnoj meri zavisi i dinamika njihove nabavke. „Korisnici centralnog grejanja trenutno duguju preko 15.000.000 dinara, od čega su oko 12 dugovanja građana. Oko 5.000.000 dinara su sporna potraživanja, čija naplata i pored toga što je prinudna, teče jako teško i sporo jer joj prethodi čak četiri seta utuženja“, dodaju u „Energiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari