U novopazarskom kraju od suše nisu stradali samo ozimi usevi. Žetva je u ravničarskim predelima već završena, a u brdskim se privodi kraju. Inženjer agronomije Bilal Taić kaže da je žetva u ovom kraju, u odnosu na druga područja, bila dobra – zadržan je prosek od prethodnih godina, odnosno 3,5 tona pšenice po hektaru.

U novopazarskom kraju od suše nisu stradali samo ozimi usevi. Žetva je u ravničarskim predelima već završena, a u brdskim se privodi kraju. Inženjer agronomije Bilal Taić kaže da je žetva u ovom kraju, u odnosu na druga područja, bila dobra – zadržan je prosek od prethodnih godina, odnosno 3,5 tona pšenice po hektaru. Taić ističe dobar prinos pšenice u ataru sela Požega, nadomak Novog Pazara, u kojem je zabeleženo 5,5 tona po hektaru. Ostale kulture beleže veliki pad u prinosima.
U odnosu na prošlu godinu, suša je za trećinu smanjila prinose sena i prema proceni stručnjaka, većina seoskih domaćinstava moraće da smanjuje stočni fond. „Posebno su ugroženi prinosi kukuruza i krompira. Procenjujemo da će rod kukuruza biti manji za 60 odsto, dok će rod krompira biti gotovo prepolovljen. Gubitke će zabeležiti i povrtarske kulture, mada ne tako velike, jer se te parcele nalaze nadomak reke, što znači da svakodnevno i lako mogu da se navodnjavaju“, ističe Taić.
U novopazarskoj opštini niko više ne može da pruži precizan podatak koliko je oranica zasejano i kojim kulturama, jer više ne postoji Opštinski štab za koordinaciju radova u poljoprivredi koji se ranijih godina oglašavao pred jesenju i prolećnu setvu i pred žetvu. Tačnih podataka nema ni u nadležnoj opštinskoj službi, pa se procene zasnivaju na podacima iz prethodnih godina i prema tim procenama pod usevima je ove godine nešto oko 3.500 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari