U obilasku nuklearki: Predstavnici Ministarstva eneregetike i EPS u Slovačkoj i Češkoj 1Foto: MRE

Iskustva država poput Slovačke i Češke u primeni nuklearne energije mogu Srbiji dati značajne smernice u izmeni legislative, značajnijeg uključenja nauke i stručne javnosti, kao i u eventualnom načinu razvoja projekata koji su svuda zahtevni i kompleksni, izjavila je danas pomoćnica ministra rudarstva i energetike Jovana Joksimović.

Ona je sa generalnim direktorom Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušanom Živkovićem i Slavkom Dimovićem, direktorom Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Slavkom Dimovićem boravila u radnoj poseti u Slovačkoj i Češkoj, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Energetska kriza i ciljevi Zelene agende doveli su praktično do renesanse nuklearne energije u Evropi“, kazala je Joksimović i istakla da Strategija razvoja energetike, koja je na javnoj raspravi, prvi put predviđa mogućnost upotrebe nuklearne energije u Srbiji.

Dušan Živković je kazao da će EPS pratiti strateške pravce razvoja energetike koji podrazumevaju postepeno napuštanje uglja.

On je naveo da je to dug, skup i složen proces i da je na kraju tog procesa, osim OIE i skladišta za potrebe balansiranja, potreban i stabilan izvor bazne energije, što nuklearna svakako jeste.

„Velika nuklearna elektrana jeste zahtevnija zbog enormnih finansijskih zahteva i potrebe za zanavljanjem stručnih kadrova, ali tu su i modularni reaktori, ukoliko smo spremni za naredni korak i spremni da budućim generacijama obezbedimo sigurniju energetsku budućnost“, rekao je Živković.

Delegacija Srbije je u Slovačkoj, koja više od polovine električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama, razgovarala i sa predstavnicima kompanije „JESS“ o projektu gradnje još jednog reaktora snage 1.200 megavata u NE „Jaslovske Bonunjice“, dok je u Češkoj obišla NE „Temelin“ i trening centar u okviru Fakulteta za nuklearne nauke u Pragu.

Direktor Instituta „Vinča“ Slavko Dimović izjavio je da je taj institut, kao jedan od potpisnika Memoranduma o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe u Srbiji, zainteresovan za uspostavljanje saradnje sa vodećim slovačkim i češkim naučnim institucijama iz oblasti nuklearne energije.

„Nuklearni program u mirnodopske svrhe nije samo nuklearna energija, to je istorijska šansa u naučnom i istraživačko-razvojnom pogledu. Institut ‘Vinča’ može i treba da bude strateški partner državi u daljim koracima, koji Srbiji mogu da donesu dugoročnu energetsku sigurnost i nezavisnost“, naglasio je Dimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari