U Pirotu formiran radni tim za mere ublažavanja energetske krize 1Foto: Zoran Panić/Danas

Na današnjoj sednici Gradskog veća Pirota formiran je radni tim sa podtimovima za mere ublažavanja energetske krize. Razmatraće se preventivne mere u slučaju problema sa snabdevanjem toplotnom energijom i strujom, rečeno je na sednici Veća.

Mere štednje ramatraće se i za javna preduzeća i za domaćinstva. Definisaće se i modeli za pomoć najugroženijim gradjanima, a jedna od ideja je i formiranje baze ogrevnog drveta.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je posle sednice medijima da su formirali radni tim koji bi trebao da prati eventualne probleme u snabdevanju energijom Grada, pre svega toplotnom preko Gradske toplane.

„Moramo da sagledamo mogućnosti alternativnih izvora energije, odnosno grejanja, racionalizacije grejanja i u zgradama i javnim ustanovama, da razmotrimo i razradimo modele za prelazak na jednosmenski rad u školama, čak i na onlajn nastavu. Razradićemo te modele kako bi ljudi u našem gradu, ukoliko do krize dođe, osetili najmanje moguće efekte, rekao je Vasić.

Dodao je da će razgovarati sa EPS-om, da ukoliko bude bilo restrikcija, deo gde je Gradska Toplana ne bude obuhvaćen time.

„Predlog za povećanje cene grejanja najverovatnije će biti 12,5 posto i to u skladu sa povećanom cenom gasa koje Toplana dobija od dobavljača“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, drugi podtim koji je formiran treba da se bavi pomoći ljudima koji su u stanju potrebe, da se interveniše dostavom namirnica, lekova, ogreva. Uključeni su predstavnici ustanova socijalne zaštite. Podaci pokazuju da je 4.800 penzionera u Pirotu sa penzijom manjom od 20.000 dinara.

“ Da bi se intervenisalo, mora da se vidi kako doći do ogrevnog drveta, da se vidi da li imamo internih resursa, odnosno da se obezbedi drvna masa sečom na parcelama u javnoj svojini, da se izvrši sanitarna seča u koritima reka čime će se obezbediti pomoć najugroženijima a ujedno da se poveća propusna moć reka“, rekao je Vasić.

Na sednici Gradskog veća usvojeno je i rešenje o raspisivanju konkursa za raspodelu preostalih sredstava iz fonda za nabavku kotlova za grejanje na pelet. U ovom fondu preostalo je oko 1,2 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari