Projekat Plato Srbija 2, nedavno predstavljen u Privrednoj komori Srbije, prilika je da vlasnici malih i srednjih preduzeća zajednički rade na unapređenju poslovanja, povećanju konkurentnosti, podsticaju dinamike lokalnog razvoja, ali i da razmenjuju iskustva.


Projekat Plato Srbija 2 je nastavak projekta Plato Srbija, koji se realizuje od 2009. do 2011, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i VOKA komorom Istočne Flandrije. „Ovaj projekat je koristan za razvoj malih i srednjih preduzeća, a regionalne komore učesnici koriste ga pre svega za razvoj na lokalnom nivou“, rekao je koordinator malih i srednjih preduzeća i Zajednice preduzetnika PKS Aleksandar Gračanac.

Prema njegovim rečima, projekat predstavlja uspešnu praksu razmene informacija, znanja i iskustva među projektnim partnerima, velikim, srednjim i malim preduzećima, doprinosi poboljšanju poslovanja malih preduzeća, ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, kao i uspostavljanju kontakata s privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu. Evropska mreža PLATO za razvoj i međusobnu saradnju malih i srednjih preduzeća nastala je devedesetih godina u Belgiji, proširila se u druge evropske zemlje i danas obuhvata mrežu od 8.500 malih i srednjih i više od 700 velikih preduzeća iz 21 evropske zemlje.

Mreža funkcioniše na istim principima u svim državama, vodeći računa o regionalnim i lokalnim karakteristikama malih i srednjih privrednih društava. Evropska komisija je izabrala mrežu Plato za jednu od deset najboljih za programe obuke kadrova i menadžera malih i srednjih privrednih društava. Plato je jedan od najuspešnijih projekata u smislu doprinosa zapošljavanju i ukupnom privrednom razvoju zemalja članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari