U planu zajednički nastup proizvođača na novim tržištima 1Foto: Miroslav Dragojević

Predstavnici Guangdunga, najmnogoljudnije i ekonomski najsnažnije kineske provincije, žele da se dogovori lidera dve države – Srbije i Kine, o međusobnoj saradnji realizuju, prošire i podigne na viši nivo.

To je poruka učesnika Ekonomsko-trgovinsko-turističke konferencije Srbija – Kina održane nedavno u Beogradu. Skup je organizovan povodom posete Srbiji državno-privredne delegacija Guangdunga radi konkretizacije i sprovođenja svih dogovora postignutih za vreme junske posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji. Ocenjeno je da će uvođenje bezviznog režima za srpske i kineske državljane, kao i uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i kineskog glavnog grada, doprineti unapređenju privredne i turističke saradnje. Jedan od koraka u tom pravcu svakako je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji Privredne komore Srbije i Odeljenja za trgovinu provincije Guangdung, kao i Sporazuma o integralnom projektu elektrike iz uglja, koji su potpisali Guangdunški institut za dizajniranje električne energije i Lager grupa. Dogovorena je, takođe, izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang izjavio je da je poseta delegacije Guangdunga najmasovnija i najreprezentativnija budući da je u Srbiju stiglo 54 privrednika iz 48 kineskih preduzeća. „To govori o ozbiljnosti dogovora na najvišem nivou“, naglasio je ambasador Li. Predstavile su se najveće kompanije iz sektora hemijske industrije i farmacije, industrije građevinskog materijala, drvnoprerađivačke, automobilske, mašinske, elektronske, prehrambene industrije, turizma, trgovine, usluga, logistike, izdavaštva, investicija, informatičkih tehnologija … „U Guangdungu brzo donose odluke, pa želim da privrednici ostave mnogo zadataka našoj ambasadi“, poručio je ambasador Li. Vođa delegacije Guangdunga u poseti Srbiji, DŽao Jufan, visoki savetnik vlade provincije, naglasila da je „glavni zadatak da budu sprovedeni u praksi svi dogovori postignuti o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji“. Ona je, u tom kontekstu, ukazala na pet dobro razrađenih predloga.

Aktivno proširenje bilateralne ekonomske saradnje.

Guangdung će akcenat staviti na transformaciju industrijske proizvodnje, zaštitu ekologije i održivi razvoj. Plan je da se uvoz poljoprivrednih proizvoda, mašinskih komponenti i delova, kao i drugih proizvoda iz Srbije, poveća. Pažnja će biti usredsređena na razvijanje Pojasa i puta, odnosno Novog puta svile, pri čemu se zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE) smataju važnim odredištem.

Podsticanje investicione saradnje

Guangdung će stimulisati preduzeća iz oblasti elektronike i informatike, mašinogradnje, precizne mehanike, hemije, biologije, farmacije, kao i proizvodnje novih materijala, da investiraju u Srbiju i da zajednički nastupaju na novim tržištima. Biće organizovana i poseta Srbiji preduzeća iz oblasti energetike i zaštite prirodne sredine, kao i elektronske trgovine.

Zajednička izgradnja trase za međunarodni promet roba

Guangdung će ubuduće nastojati da se železnicom uključi u transportne čvorove koji počinju iz te pokrajine, a završavaju u Centralnoj Evropi. „Želimo da formiramo poseban koridor za transport robe između Guangdunga i Srbije, pri čemu će železnička liniju između Mađarske i Srbije igrati značajnu ulogu“, navela je DŽao.

Unapređenje turističke saradnje i razmene ljudi

U 2015. registrovano je 9.724 turista iz Guangdunga koji su posetili region CIE, uključujući i Srbiju, dok je iz tog regiona Evrope u Guangdung došlo 49.667 ljudi. To u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 23,11, odnosno 3,47 odsto. Poseta gostiju iz Srbije povećane je za 11,7 odsto, dok je procenat Kineza iz provincije Guangdung koji su posetili Srbiju, uvećan za 7,7 odsto. „Guangdung ima najveću broj turista u Kini, a Srbija može da ponudi lepe prirodne krajolike i jedinstven šarm etničkih običaja, što znači da potencijala za unapređenje saradnje na tom planu – ima. Naša namera je da intenziviramo turističku promociju i ponudu kako bismo unapredili grupni turizam“, ističe DŽao.

Usavršavanje mehanizma saradnje – jedan od prioriteta

Guangdung će nastaviti da pruža podršku udruženjima i asocijacijama, kao i preduzećima, radi stvaranja većeg broja platformi za razmenu i umrežavanje poslovnih ljudi. Privredna komora provincije će biti podstaknuta da izgradi mehanizam saradnje sa PKS i PK Beograda, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na razmenu proizvoda.

Provincija Guangdung nalazi se krajnjem jugu Kine, neposredno uz Hongkong, i pionir je u kineskim reformama. Prostire se na oko 180.000 kvadratnih kilometara i ima 109 miliona stanovnika i već 40-ak godina unazad beleži privredni rast od oko 13 odsto godišnje. U 2015. bruto domaći proizvod ove provincije iznosio je 1,17 biliona dolara, što je devetina BDP-a NR Kine (prosečan BDP po stanovniku kretao se oko 10.000 dolara). Obim izvoza i uvoza premašio je bilion dolara, dok su tamošnja preduzeća u inostranstvu investirala više od 10,6 milijardi dolara. Provincija je po internacionalizaciji privrede i po razvoju tržišne ekonomije na prvom mestu u Kini. Vlasti Guangdunga polažu veliku nadu u razvoj turizma, koji omogućava postojan i zdrav ekonomski rast. U prilog tome govori i podatak da su u 2014. godini prihodi od turizma premašili 920 milijardi juana (više od 170 milijardi dolara), dok je turistička privreda učestvovala u ukupnom BDP provincije sa 6,3 odsto.

Uzlazni trend robne razmene

U periodu od 2011. do 2015. godine, obim trgovinske razmene između provincije Guangdung i Srbije uvećan je za 7,1 odsto, odnosno sa 100 miliona dolara na 140 miliona. Pri tome je izvoz iz Srbije rastao znatno brže nego uvoz, naveli su zvaničnici Guangdunga. Od januara do avgusta 2016, spoljnotrgovinska razmena dostigla je 100 miliona dolara, što predstavlja skok od 17,9 odsto u odnosu na isti period lane. Razmena između Guangdunga i Srbije predstavlja 26,5 odsto u ukupnoj razmeni Kine i Srbije. Procenjuje se da bi se na listi robe uvezene iz Srbije mogli naći prehrambeni proizvodi, drvo i mašinski delovi, dok bi iz Guangdunga na srpsko tržište stizali IT proizvodi, kućevni aparati, sredstva za rasvetu, laki tekstil…

Potpis za sliku: Procenat Kineza iz provincije Guangdung koji su prošle godine posetili Srbiju uvećan za 7,7 odsto:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari