U pojedinim gradovima u Srbiji nestašica mleka u tetrapaku 1Prizor iz jedne od šabačkih prodavnica, foto: K.V.

Mleka će biti sve manje,  jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođačima mleka, upozoravaju vlasnici farmi.  U pojednim gradovima, kako javljaju reporteri Danasa, već se oseća nestašica mleka u tetrapaku.

„Već oko dva meseca nam stižu smanjene količine, a postalo je kritično u poslednjih sedam dana. Stigne nam, recimo, samo jedan paket i to u pakovanjima od pola litre“ kažu za Danas u šabačkim maloprodajama.

Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

„Uspeo sam da nađem samo nekoliko manjih pakovanja od pola litre. Ovo nije u redu, naravno da sam uznemiren, kod kuće imam malo dete, supruga i ja ćemo lako, a šta da radim za bebu“, postavlja pitanje jedan vidno uznemiren kupac.

Po Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koju su plasirali u periodu prošle godine po nepromenjenoj ceni.

Kako saznajemo, Mlekara Šabac u svom asortimanu ima samo dugotrajno mleko od 2,8 mlečne masti, što znači da proizvedene količine nije korigovala.

Postavlja se pitanje šta je sa prerađivačma koji u svom asortimanu imaju UHT mleka od 1,6 do 3,8 procenata, a čija količina nije zagarantovana Uredbom.

Prilikom obilaska nekoliko subotičkih supermarketa nismo uspeli da pronađemo ni Imlekovo, ni Subotičke mlekare, kao ni trajno mleko u tetrapaku od drugih proizvođača, pa su rafovi sa ovim proizvodom u prodavnicama prazni.

 S druge strane, mleka u plastičnim ambalažama sa kraćim rokom trajanja ima, kako u onim od litre, tako i u većim količinama.

U Užicu ima mleka u tetrapaku ali, u pojedinim radnjama, posebno krajem dana, povremeno nije moguće kupiti mleko svih vsta i proizvođača.       

U većini prodavnica, supermarketa i velikih trgovačkih centara mleka je bilo u četvrtak pre podne.  

U supermarketu u centru, povremeno se dešavaju nestašice, jer im se  isporučuju količine koje su manje, nego ranije pa se ta namirnica, kažu, brzo proda.

„Manje količine se isporučuju jer se“, kako je nezvanično rečeno Danasu u tom supermarketu, „najverovatnije, čeka povećanje cene“.

„Od ponedeljka“, dodaju, „kod nas će biti novih poskupljenja i, najverovatnije, u okviru toga, poskupeće i mleko u tetrapaku pa će ga“, ističu, „biti u dovoljnim količinama“ ali, kako kažu, ne znaju za koliko će biti skuplje.

U drugom, veoma posećenom užičkom supermarketu, „ima mleka svih vrsta i proizvođača“ i, navode da kod njih nije bilo nestašica.

„Trenutno, mleka imamo, jer smo se ranije snabdeli većom količinom, ali najavljena je nestašica i pitanje je do kada ćemo ga imati“, kazao je za Danas trgovac u trećem supermarketu u centru grada.

U trgovačkom centru u predgrađu Užica navode da nije bilo nestašica, da imaju mleka u dovoljnim količinama svih vrsta i proizvođača i dodaju da ne znaju da li će ta namirnica uskoro poskupeti.

Iako u Vranju, za sada, ima mleka, trgovci u marketima kažu da se nekoliko poslednjih dana distribuiraju manje količine i da će „mleka biti sve manje“.

Jedan trgovac za Danas kaže da je „mleka ostalo u velikim marketima, dok ga u manjim ima sve manje“.

„Juče je došao čovek iz Vranjske Banje da kupi mleko“, reči su našeg sagovornika.

Drugi radnici prehrambenih prodavnica objašnjavaju da je „oskudacija“ i da se tek može očekivati nestašica.

„Ostalo je samo mleko ovog jednog proizvođača“, govori trgovkinja dok prstom pokazuje na poluprazan raf.

U Zrenjaninu poslednjih dana vlada nestašica dugotrajnog mleka u tetrapaku.

Posebno je izražena nestašica mleka određenih proizvođača. U rafovima, ako se i nađe mleko u tetrapaku, to je neko posebno, skuplje ili u manjim pakovanjima, što je kad se pomnoži, nekoliko puta skuplje nego ono u litarskom pakovanju. Ima i mleka u bocama, čije je trajanje ograničeno.

Inače, litar mleka najtraženijeg i najzastupljenijeg proizvođača, po poslednjoj ceni košta 113 dinara.

U rafovima zato ima čokoladnog mleka, onog bez laktoze, obogaćenog vitaminima. Ima i mleka za kafu i slatke pavlake.

Ima i jogurta svih vrsta i svih proizvođača.

Zašto najtraženijeg mleka nema, trgovci ne znaju. Kažu da ga ne dobijaju u količinama koje trebuju a to malo što stigne, vrlo se brzo rasproda.

Iako u Vranju, za sada, ima mleka, trgovci u marketima kažu da se nekoliko poslednjih dana distribuiraju manje količine i da će „mleka biti sve manje“.

Jedan trgovac za Danas kaže da je „mleka ostalo u velikim marketima, dok ga u manjim ima sve manje“.

„Juče je došao čovek iz Vranjske Banje da kupi mleko“, reči su našeg sagovornika.

Drugi radnici prehrambenih prodavnica objašnjavaju da se tek može očekivati nestašica.

„Ostalo je samo mleko ovog jednog proizvođača“, govori trgovkinja dok prstom pokazuje na poluprazan raf.

 Sa druge strane, dugotrajno mleko u tetrapaku Kragujevčani mogu da kupe i u velikim trgovinskim lancima i u manjim prodavnicama.

Na rafovima se nalaze mleka sa različitim stepenom masnoće, a u velikim prodavnicama dostupno je i sojino mleko.

U jednom velikom trgovinskom lancu zatekli smo samo Imlekove proizvode, dok su ostali rafovi bili prazni, ali kako objašnjavaju ne radi se o nestašici tih proizvoda, već o internom problemu koji bi uskoro trebalo da bude rešen.

Mleko drugih proizvođača je bilo u prodaji u prethodnim danima ističu u ovom marketu.

U poznatom kragujevačkom lancu prodavnica rafovi su puni, a pored Imlekovih, mogu da se nađu i proizvodi kompanije Megle.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari