Zastavina fabrika oružja planira da nakon gotovo dvodecenijskog prekida obnovi proizvodnju artiljerijskih oruđa. Tokom naredne godine Zastava Oružje će, posredstvom kompanije Jugoimport SDPR, državne firme za promet naoružanja i vojne opreme, Vojsci Srbije ponuditi automatski protivavionski top od 30 milimetara za opremanje novog lakog borbenog vozila „točkaša“, umesto „guseničara“, koji izlaze iz upotrebe. Istovremeno, Zastava je taj top već ponudila inostranim tržištima odnosno armijama nekih stranih zemalja.

Direktor Zastava Oružja Rade Gromovićkaže da je nulta serija automatskog protivavoinskog topa proizvedena još 1991. godine, ali da je realizacija tog projekta bila zaustavljena sve do sada zbog ratova na prostorima bivše SFRJ, međunarodnih sankcija uvedenih u poslednjoj deceniji prošloga veka i teške proizvodno-finasijske krize koja je karakterisala poslovanje kragujevačke fabrike do pre koju godinu.

– Reaktivirali smo artiljerijski program čim su stvoreni uslovi za to, tako da na međunarodnim tenderima većučestvujemo i sa automatskim protivavionskim topom od 30 milimetara. Taj top ćemo početkom ili tokom naredne godine ponuditi i Vojsci Srbije za opremanje novog lakog borbenog vozila. Pored topa, VS ćemo za opremanje tog vozila ponuditi i naš mitraljez. Za Zastavu Oružje bi bilo veoma važno da Vojska Srbije prihvati našu ponudu za opremanje borbenog vozila jer bi nam to bila velika preporuka i za inostrana tržišta. Verujemo da će ta ponuda biti prihvaćena, s obzirom na kvalitet naših proizvoda – kaže Gromovićza naš list.

On dodaje da je za obezbeđenje novog lakog borbenog vozila „točkaša“ nadležan Jugoimport. Moguće je, prema Gromovićevim rečima, da proizvođačtog vozila bude Zastavina fabrika kamiona, odnosno italijanski Iveko koji bi trebalo da početkom naredne godine postane većinski vlasnik te Zastavine firme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari