linglong foto Miroslava Pudarfoto Miroslava Pudar

Linglong Tire, treći po veličini dobavljač guma u Kini, saopštio je da će uložiti 645 miliona dolara kako bi zadovoljio rastuću potražnju u Evropi povećanjem proizvodnih kapaciteta svoje fabrike u Srbiji.

Kako prenosi eKapija projekat će povećati proizvodnju radijalnih guma visokih performansi u fabrici u Slobodnoj zoni Zrenjanin za 1,1 milion jedinica godišnje.

To će uključivati 800.000 guma za autobuse i kamione, 150.000 za poljoprivredna vozila, 50.000 za inženjerska vozila i 100.000 remontovanih guma, preneo je kineski Yicai Global.

Kompanija sa sedištem u Džaojuanu će direktno uložiti 193 miliona dokara, a ostatak će doći iz bankarskih kredita. Linglong Tire je takođe najavio i da će izgraditi distribuiranu solarnu elektranu od 24 megavata u fabrici, kako bi smanjila emisiju ugljenika.

Prethodni radovi na projektu povećanja proizvodnje bi, prema planu izgradnje, trebalo da budu završeni do kraja decembra.

Građevinski radovi će, kako se navodi, početi u januaru, a projekat će postati operativan u decembru 2030. godine.

Kompanija očekuje da će proširenje zrenjaninske fabrike doneti prosečan godišnji neto profit od 123 miliona dolara nakon dostizanja punog kapaciteta, sa očekivanim prosečnim operativnim prihodom od 282 miliona dolara.

U saopštenju Linglong Tire se dodaje da je vreme potrebno za „oporavak“ investicije nešto manje od šest godina, uključujući period izgradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari