U prvom kvartalu 2024. prvi put registovano skoro 37.000 putničkih automobila: Koje marke su najzastupljenije? 1Foto: Shutterstock / ako photography

Tokom prvog kvartala ove godine zabeleženo je 36.941 putničkih automobila koji su prvi put registrovani, pokazuju podaci MUP-a, koje je objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema tim podacima, ukupno prvi put registrovanih svih vozila u prvom kvartalu ove godine bilo je blizu 50.000.

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila proizvedenih 2024. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila sa 29,6 odsto, dok je novih putničkih automobila najmanje sa 4,1 odsto.

Uočava se i porast broja prvi put registrovanih mopeda, motocikala, putničkih automobila, priključnih i teretnih vozila, dok autobusi, radna vozila i poljoprivredni traktori beleže pad.

Najbrojnije marke proizvođača putničkih vozila su Foksvagen, Škoda, Audi, Opel i Pežo.

Na osnovu rezultata, najzastupljenija su teretna vozila nosivosti do 999 kg. Najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 cm3. Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari