U prvom kvartalu RTB BOR proizeo 10 hiljada tona bakra u koncentratu 1 Foto: Lj. Aleksić

Proizvodnja u sva tri rudnika Rudarsko topioničarskog basena Bor u prvom kvartalu ove godine je, u odnosu na lanjsko prvo tromesečje, povećana za sedam odsto.Ukupne iskopine bile su “teške” 8,75 miliona tona, otkopano je četiri miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 10 hiljada tona bakra u koncentratu.

Od januara do marta uklonjeno je i 4,75 miliona tona raskrivke, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz borskog basena. U novim metalurškim pogonima RTB Bor za tri meseca 2018. proizvedeno je 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra i dato je i 20 odsto zlata više od plana. I proizvodnja selena, srebra, paladijum i plavog kamena veća je u odnosu na planiranu. Najveći skok u odnosu na plan, od čak 40 procenata zabeležen je na selenu, jer je dato 7.300 kilograma ovog proizvoda, proizvedeno je 1.486 kilograma srebra, 13,2 kilograma paladijuma () i 254 tone plavog kamena, dok je proizvodnja sumporne kiseline (72.039 tona) na nivou prošlogodišnje.

Nadležni u RTB Bor još navode da je podaja svih ovih proizvoda, izuzev zlata naravno, koje se predaje Narodnoj banci Srbije, uticala na to da u prvom kvartalu ove godine borsi basen ostvari za trećinu veći izvoz u odnosu na isti period 2017. Devizni priliv od prodaje bakra, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva tri meseca iznosio 54,3 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari