U Rimac grupu investitori uložili pola milijarde evra 1EPA-EFE/ANTONIO BAT

Svetski poznate kompanije SoftBank i Goldman Sachs uložile su 500 miliona evra u hrvatsku Rimac grupu, čime je tržišna vrednost ove kompanije premašila dve milijarde evra, piše hrvatski portal index.hr.

Dosadašnji ulagači Porsche i InvestiIndustrial učestovavli su i u ovom krugu investicija.

Goldman Sachs je poznata američka investicijska banka s više od 150 godina iskustva, a SoftBank je japanska multinacionalna korporacija fokusirana na investiranje u tehnološkom sektoru, piše index.hr.

Sveži kapital biće iskorišćen za nastavak rasta kompanije, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navodi se u saopštenju Rimac Grupe.

Posebni fokus biće na širenju poslovanja kompanije Rimac Technology, dela koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi.

Mate Rimac rekao je da je trenutno u Grupi oko 1.500 zaposlenih, dok je pre 12 godina bio samo jedan – on sam. Od početka godine zaposleno je 300 ljudi, a očekuje se da će taj broj do kraja godine narasti na 700.

Fokus je uvek na tome da se nađe kadar u Hrvatskoj, rekao je Mate Rimac, ali je u ovoj fazi razvoja kompanije naglasak stavljen na zapošljavanje stranaca jer je jako važno imati ljude s dugogodišnjim iskustvom u industriji.

Kako takva industrija u Hrvatskoj praktično do sada nije postojala, zapošljavanje stranaca je jedini način za sprovođenje „seniorizacije“, zapošljavanja ljudi s velikim iskustvom. U proizvodnji su, pak, gotovo svi Hrvati, dok za razvoj jednostavno nema dovoljno kadra u Hrvatskoj.

Rimac kaže da kompanija rapidno raste, udvostručujući se svakih godinu i po do dve godine. Krajem 2021. Rimac Automobili i Bugatti udružili su se u jednu kompaniju Bugatti Rimac, a proizvedeni automobili Bugatija su prema njegovim tvrdnjama, rasprodati, a narudžbine su popunjene do 2025. godine.

Mate Rimac je navode o tome da Rimac Grupa zavisi od državnih i EU subvencija nazvao smešnima jer je tokom svog postojanja primila sto puta veću vrednost investicija od privatnih kompanija nego što je dobila subvencija od EU i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari