Zvanični Bukurešt se zalaže za izgradnju gasovoda Nabuko, kao alternativnog izvora u odnosu na ruski gas, a u medijima se sve više pojavljuju brojni komentari vezani za gasovod Južni tok. Predsednik i generalni direktor Grupe Rompetrol Dinu Patričju izjavio je da je sada realističnija jedna diskusija oko projekta Južni tok nego u vezi sa gasovodom Nabuko, prenosi danas rumuska televizija Mani Čenel.

Zvanični Bukurešt se zalaže za izgradnju gasovoda Nabuko, kao alternativnog izvora u odnosu na ruski gas, a u medijima se sve više pojavljuju brojni komentari vezani za gasovod Južni tok. Predsednik i generalni direktor Grupe Rompetrol Dinu Patričju izjavio je da je sada realističnija jedna diskusija oko projekta Južni tok nego u vezi sa gasovodom Nabuko, prenosi danas rumuska televizija Mani Čenel. Nedavno je rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio da „ima veliki znak pitanja u vezi sa gasovodom Južni tok, koji se ne može uporediti sa jednim velikim projektom kao što je Nabuko“. Na jednom međunarodnom seminaru, Patričju je precizirao da Rompertol i Kazmunajgaz nameravaju da u bliskoj budućnosti realizuju jedan od dva projekta – isporučivanje nafte kroz luke Batumi i Konstanca, ili izgradnju gasovoda ispod Crnog mora. On je još naveo da je Kazmunajgaz već preuzeo terminal u Batumi i odmah je počela i izgradnja terminala pored rafinerije Petromidija koja pripada Grupi Rompetrol. Privatna kompanija Rompetrol finansira izgradnju terminala u Crnom moru kapaciteta 14 miliona tona nafte godišnje vredne 90 miliona dolara.
Terminal će omogućiti istovar velikih tankera što strateški pozicionira rafineriju Petromidija u lanac snabdevača naftom iz Kaspijskog mora. Vlasnik naftne kompanije – Grupe Rompetrol Dinu Patričju prodao je u avgustu prošle godine 75 odsto akcija državnoj kompaniji iz Kazahstana Kazmunajgaz za 2,7 milijardi dolara a on je ostao predsednik i generalni direktor Rompetrola. Nakon te transakcije, Dinu Patričju je postao najbogatiji čovek u Rumuniji sa imovinom vrednom 3,1 do 3,3 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari