U Srbiji ima posla za 30.000 IT stručnjaka, ali njih nema

Zahvaljujući tehnološkim startapovima u poslednjih godinu dana više od 50 miliona dolara ušlo je u zemlju

Ostavite komentar


  1. to nije tacno. ja idem sa konkursa na konkurs. to su sve konkursi za osobe sa iskustvom a za nas mlade programere bez iskustva prolazak konkursa je misaona imenica.

  2. Iza bombastičnog naslova ide tekst o preduzetnicima koji bi, ako krenu u startup, mogli možda da zaposle toliki broj it stručnjaka, što bi moglo da se odnosi i na bilo koju državu sa jeftinom radnom snagom. U ovom ttenutku, posla nema, pogotovo za takve plate. To što se traži po oglasima, ne poseduju ni ljudi u microsoftu ili google-u, gde su plate desetostruko veće.

  3. U Srbiji ima mesta da se zaposle i 50,000 komunalnih radnika koji bi radili na ciscenju terena godinama, toliko nam je sve prljavo – pa se to nece desiti.
    Ovakva postavka stvari predocena u tekstu nema smisla jer se vodi onom – sta bi bilo, kad bi bilo…

  4. Ministrastvo prosvete predlozilo da informatika postane obavezan predmet a Nacionalni prosvetni savet to odbio! Koja institucija je visa da bismo znali sta Vlada sa svojim ministarstvima uopste moze ili je samo paravan za one druge u senci koje sprovode neciju volju pa ko god to bio? Ko je kome podreden?

  5. Како да и не недостаје посто су сви у Србији завршили "Томине факултете" па сад вршљају по новинарству, менаџерству, политици итд…

  6. IT stručnjaka u Srbiji ima mnogo više nego što je tehnološki zaostaloj Srbiji potrebno. Ali, zašto bi iskusan, recimo programer radio ovde po 12 sati u "burazersko-političkim" firmama za 500e, ili osnovati svoju da bi mu država uzimala većinu zarade, kada može skoknuti do, recimo Berlina na par dana, i tamo nekoj firmi prodati program za nekoliko hiljada eura, pa se vratiti ovde i raditi na sebi. A inostrani pozivi, ako ima kvaliteta će i dalje pristizati. Svet je odavno globalno selo, ovde o IT delatnosti govore oni koji uopšte ne shvataju materiju. Lako je upregnuti ljude besmislenih zanimanja da rade za minimalac, i ubeđivati ih da su privilegovani što uopšte rade. To nije moguće kada od kuće možeš raditi za ceo Svet. Zato savet mladima- radite na sebi, to je jedini izlaz iz ovog beznađa i najsurovije eksploatacije na Evropskom kontinentu.

  7. Прошао сам многе етапе учења и рада у информатици, почео сам тамо неке 85. прошлог века.

    Овакви безвезни текстови код мене више не изазивају чак ни знатижељу да их прочитам. Нећу на глупости да трошим време.

    Ако неко себи да луксуз да погледа огласе за информатичарске послове видеће да то није чак ни "три у један" нго "пет, шест,… у један", а онда кажу нису продуктивни.

    Ако неко жели да створи нове информатичаре у Србији тај треба данас да почне да школује кадар који ће за десет година да створи и избаци стварно школоване младе информатичаре. И наравно треба знати шта ће ти људи сутра радити и које програмске језике треба форсирати, ….

    Овако, ово су трице и кучине.

  8. Трећесветска Србија нуди живот само за скотове и ботове!

Ostavite komentar


Ekonomija

Damir Perčić, subotički paor kog je BIA privela na informativni razgovor: "Zbog suše sam u minusu 15.000 evra, a optužuju me da sam hrvatski špijun" 10

Damir Perčić, subotički paor kog je BIA privela na informativni razgovor: „Zbog suše sam u minusu 15.000 evra, a optužuju me da sam hrvatski špijun“

Poljoprivrednik iz Subotice Damir Perčić, koji se poljoprivredom bavi 37 godina, demantovao je danas da je "hrvatski špijun" koji podstiče proteste, kako su ga optužili provladini mediji, rekavši da u njima učestvuje, jer je suša uništila najveći deo prinosa, a država nije ispunila ni prošlogodišnja obećanja o subvencijama.

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.