U Srbiji se godišnje reciklira između 70 i 100 tona sijalica, što je manje od 10 odsto uvezenih 1Foto: Pixabay / Klaus Hausmann

U Srbiji se godišnje reciklira između 70 i 100 tona sijalica, što je manje od 10 procenata ukupne količine uvezenih sijalica, dok je prošle godine na reciklažu u Nemačku izvezeno više od 17 tona otpadnih baterija, rečeno je danas u Kragujevcu na predstavljanju projekta „Povećanje stope reciklaža baterija i sijalica“.

„Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste da se poveća količina sakupljenih baterija i sijalica za 20 posto i na bazi prikupljenih informacija planira dalji razvoj sakupljačke mreže za ove tokove otpada, uz obezbeđivanje podsticajnih sredstava za izvoz baterija na dalji tretman i reciklažu“, izjavila je koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u Sanja Knežević Mitrović.

Dodala je da su postrojenja za reciklažu baterija neisplativa za mala tržišta, zbog čega mora da se nastavi sa izvozom tog otpada, ali i da „s obzirom na njegovu cenu, bez određene državne pomoći, najverovatnije je da će on i dalje u najvećoj meri završavati na deponijama“.

Direktor reciklažnog centra „Božić i sinovi“ Nikola Egić, je naveo da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijen sistem sakupljanja sijalica, uprkos činjenici da postoji reciklažni centar.

„Pregorele sijalice i dalje završavaju u kantama sa komunalnim otpadom, a potom i na deponijama, gde je šansa da ugroze lokalnu floru i faunu izuzetno visoka. Toksične materije iz sijalica mogu lako da pronađu put i do lanca ishrane, čime se dovodi u opasnost i zdravlje naših građana. Ovaj projekat nam daje način da sprečimo zagađenje naše prirode“, izjavio je Egić.

Direktorka kompanije „E-reciklaža Beograd“ Marija Pivnevi istakla je da taj projekat pruža Srbiji priliku da unapredi sakupljačku mrežu za baterije.

„Danas zajedno činimo veliki korak ka proširivanju sakupljačke mreže za baterije u Srbiji, koja je trenutno gotovo nepostojeća. Spremni smo da doprinesemo razvoju te mreže kroz postavljanje kontejnera, edukaciju i podizanje svesti o opasnom otpadu. Pozdravljam inicijativu Kragujevca da se na jedan progresivan način bavi podizanjem stope reciklaže baterija, kao i informisanjem građana“, izjavila je Pivnevi.

Program se sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP, a koji finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

„Danas, krećemo u odlučnu inicijativu da smanjimo i količinu opasnog otpada i omogućimo građanima efikasan i lak metod kojim mogu da recikliraju istrošene baterije i sijalice. Pozivam sve građane da odgovorno recikliraju“, izjavio je gradski većnik Stefan Nikezić.

On je dodao da građani mogu da pronađu posude u zgradi Gradske uprave, na Upravnom mestu Stanovo, u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i na naplatnim mestima JSP „Kragujevac“ u naseljima Pivara, Aerodrom, Erdoglija i Dom samoupravljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari