U Srbiji u prvoj polovini 2024. povećana vrednost lizing ugovora 1Foto: Pixabay/stinne24

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je danas da je u prvoj polovini ove godine vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga iznosila 481,91 miliona evra, što je 25 odsto, odnosno 96,6 miliona evra, više nego u isto vreme 2023.

Predsednik Upravnog odbora ALCS Ivan Jauković istakla je da su rezultati odlični, ali da se dodatni rast očekuje nakon što je predstavljen model Fijatovog automobile „Grande Panda“ koji će, smatra, upotpuniti ponudu električnih i hibridnih vozila po ceni koja je pristupačna većem broju klijenata.

Kako je navedeno, posmatrajući prema segmentima, rast vrednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u prvoj polovini ove godine zabeležen je u skoro svim segmentima finsaniranja – putničkih vozila (novih i polovnih), komercijalnih i teretnih vozila, kao i u segmentu nekretnina.

U segmentu putničkih vozila vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga je iznosila 226,3 miliona evra i bila je veća 30,2 odsto, odnosno 52,5 miliona evra, nego u prvoj polovini 2023.

Vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u segmentu komercijalnih, teretnih i ostalih vozila iznosila je 171,2 miliona evra, što je za 43,5 miliona evra više nego u isto vreme prošle godine i predstavlja povećanje od 34 odsto.

U segmentu mašina i opreme vrednost novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga u prvoj polovini 2024. godine iznosila je 75,6 miliona evra.

Generalni sekretar ALCS Teodora Milenković kazala je da, prema strukturi finansiranja, putnička vozila učestvuju sa 47 odsto u ukupnom finansiranju.

„Slede segment komercijalnih i teretnih vozila sa učešćem od 35 odsto, segment mašina i opreme sa 16 odsto i nekretnina sa dva procenta. Rast vrednosti finansiranja teretnih vozila podržan je visokim investicijama u infrastrukturne projekte i takav trend se očekuje i u narednom period“, rekla je ona.

Broj ugovora sklopljenih u periodu od 1. januara zaključno sa 30. junom ove godine bio je 27,7 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine.

Predstavnici ALCS smatraju da će inovativnost lizinga kao finansijskog proizvoda, omogućiti stabilan rast i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari