U više sela kod Kragujevca nevreme potpuno uništilo useve i voće 1foto Zoran Mišić Danas

U više sela u okolini Kragujevca pričinjena je velika materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama, dok je dosta atarskih puteva uništeno tokom jučerašnjeg nevremena na teritoriji grada Kragujevca.

„Na mnogim parcelama su totalne štete, a voće je izgubilo prvu klasu. Grad Kragujevac će se potruditi da maksimalno izađe u susret poljoprivrednicima i tokom sutrašnjeg dana će biti formirane komisije koje će da urade procenu oštećenih kultura“, rekla je prilikom obilaska sela članica gradskog veća Snežana Živanović Katić.

Ona je kazala da svi koji su pretrpeli štetu treba da sekretaru mesne zajednice prijave o oštećene kulture i njihovu površinu, a posle zbirne procene, komisija će izaći na teren za pojedinačne procene.

Živanović Katić je kazala da će grad Kragujevac sa resornim ministarstvom pokušati da sagleda koje su mogućnosti da se pomogne poljoprivrednicima.

„Ovaj deo Šumadije je poznat po velikim proizvođačima voća i žitarica, ali mnogi poljoprivrednici nisu osigurali svoje useve iako ministarstvo poljoprivrede daje 70 odsto subvencije, a grad Kragujevac još 30 posto, tako da je polisa za poljoprivrednike sa naše teritorije besplatna“, rekla je Živanović Katić.

Direktorka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac Suzana Nešković je rekla da će se u narednom periodu raditi procena štete, jer su pšenica, ovas, ječam pred žetvom, a zbog obilne kiše su u vodi i šteta je totalna.

„Što se tiče voća, sve što je pristiglo za berbu u potpunosti je oštećeno. Mere ministarstva poljoprivrede su da svako od naših poljoprivrednih proizvođača ima mogućnosti da svoju proizvodnju osavremeni i osugura, a mi smo jedan od retkih regiona gde je osuguranje 70 posto“, kazala je Nešković, a prenosi sajt gradske uprave.

Ona je istakla da su voćarima na raspolaganju i subvencije za protivgradne mreže.

Uz podnošenje zahteva i u toku godine, voćari mogu dobiti subvencije kojima se refundira 50 odsto od uložene investicije.

Kako je saopšteno iz gradske uprave Kragujevca, na teritoriji Šumadije protivgradna zaštita je juče dejstvovala i ispaljene su 92 rakete, a samo na teritoriji Kragujevca 66 raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari