– Rukovodstvo fabrike Zastava kamioni očekuje da najava ulaganja italijanskog Iveka u proizvodnju kamiona i autobusa u Kragujevcu bude potvrđena potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu. Prema rečima direktora te fabrike Đorđa Nestorovića, važno je da se ugovorom konkretizuju planovi Iveka, na osnovu kojih bi započele tehničke pripreme.

„Poznato nam je da je Iveko zainteresovan za proizvodnju autobusa, što podrazumeva izgradnju nove fabrike sa kompletnom infrastrukturom i upošljavanje od 1.400 do 1.600 radnika“, rekao je Nestorović. On je potvrdio da je tehnička delegacija Iveka posetila prošle sedmice kragujevačku fabriku da bi sagledala njene kapacitete i mogućnost proširenja na novu lokaciju Kormansko polje.

Iveko je, kako je rekao, uputio konkretan zahtev za 15 hektara zemljišta za potrebe matične fabrike u Kragujevcu i još pet hektara za primarne dobavljače i proizvođače delova. Nestorović je rekao da nema saznanja o tome da li će Iveko zadržati postojeću proizvodnju lakih teretnih vozila i na koji način će se raditi dok se ne završe ulaganja u nove kapacitete i započne proizvodnja po novom programu. „Bilo bi najbolje da se zadrži i inovira postojeća proizvodnja lakih dostavnih vozila“, ocenio je Nestorović i dodao da ne bi trebalo gasiti proizvodnju lakih komercijalnih vozila jer u regionu nema fabrika za tu kategoriju vozila, a za njih važi bescarinski režim za izvoz na rusko tržište. Nestorović je rekao da bi se problemi u prelaznom periodu mogli ublažiti i ugovaranjem aranžmana sa Vojskom Srbije za montažu vojnih terenskih neborbenih vozila, što se radilo u fabrici do 1979. godine. U fabrici Zastava kamioni radi 900 radnika, a uposleno je devet odsto njenih kapaciteta. Italijanski proizvođač kamiona Iveko je član grupe Fijat i ima vlasnički udeo u kragujevačkoj fabrici od 34 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari