Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je juče da se ulaganjima države u Rudarsko-topioničarski basen Bor ne povećavaju planirani troškovi budžeta za ovu godinu. „Novac za RTB je veću budžetu, samo što se njegova namena preusmerava“, objasnila je Dragutinovićposle potpisivanja Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

Ona je dodala da je rečo sredstvima koja su bila predviđena za zajedničko ulaganje Vlade Srbije i italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu. Na pitanje da li to znači da ove godine neće biti 200 miliona evra ulaganja u Fijat, Dragutinovićeva je rekla da se nada da će biti . „Ipak, ako hoćemo da budemo iskreni i da priznamo realnost i finansijsku krizu, ja pretpostavljam da će se sve odložiti za sledeću godinu“, dodala je ministarka finansija.

Nasuprot tome, Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije, tvrdi da novac koji će Vlada iz budžeta izdvojiti za izgradnju nove topionice u Boru ni na koji način nije vezan za realizaciju posla sa Fijatom. On je kazao da realizacija projekta nove topionice ne znači da će novac za Fijat biti potrošen i dodao da za to u budžetu ima dovoljno novca. „Osnivački ulog za zajedničko preduzeće sa Fijatom od 4,5 milijardi dinara (50 miliona evra), koji bi Srbija trebalo da uplati onog momenta kada Fijat uplati 200 miliona evra i dalje stoji na računu Ministarstva ekonomije i taj novac ne može da bude potrošen za druge namene“, naglasio je Ćirić. On je kazao da 14 milijardi dinara koje je Ministarstvo predvidelo za ulaganje i kredite, oko osam milijardi je namenjeno za realizaciju posla sa Fijatom, a preostalih šest milijardi za kredite za podsticanje izvoza.

Poslovodstvo Zastave, ali i Fijata, šokirano je izjavom ministarke finansija Diane Dragutinovićda će Vlada Srbije 50 miliona evra, namenjenih ulaganju u novoformiranu kompaniju Fijat automobili Srbija, preusmeriti u izgradnju topionice u RTB Bor. „Zatečeni smo izjavom ministarke finansija utoliko pre što smo nedavno iz Vlade Srbije i Fijata dobili uveravanja da će ugovor o formiranju kompanije Fijat automobili Srbija biti realizovan prema utvrđenoj dinamici“, kažu u poslovodstvu Zastave. U krugovima bliskim menadžmentu Fijata smatraju da je izjava o preusmeravanju novca nepromišljena i nejasna i da samo nanosi štetu realizaciji zajedničkog posla.

Iznenađenje nisu krili ni predstavnici gradske vlasti, koji su zatražili dodatna pojašnjanja u Vladi Srbije. Nakon dobijanja informacija iz Vlade, zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravkovićrekao je da predstavnici menadžmenta Fijata, kao što je i bilo najavljeno, u martu dolaze u Srbiju, te da će tokom narednog meseca biti utvrđena dinamika uplate osnivačkog kapitala za kompaniju Fijat automobili Srbija. Fijat će svoj deo osnivačkog kapitala od 200 miliona evra, prema Zdravkovićevim rečima, uplatiti do kraja godine, dok ulog Vlade Srbije od 50 miliona evra nije, niti će biti doveden u pitanje. U Sindikatu Zastavine Fabrike automobila kažu da je izjava ministarke Dragutinovićunela pometnju među Zastavine radnike. „Mi smo znali da će, zbog globalne ekonomske krize doći do privremenog odlaganja dela Fijatovih investicija, ali smo iz Vlade Srbije dobili uveravanja da će ugovor o osnivanju nove kompanije u Zastavi, ipak, biti realizovan prema utvrđenoj dinamici“, ističu u Sindikatu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari