U Zrenjaninu za kilo pasulja možete da kupite dve kile bataka 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Suša i velike vrućine skoro da su uništile ovogodišnji rod pasulja, pa je ova omiljena mahunarka na pijacama u Zrenjaninu iz nedelje u nedelju sve skuplja. Za kilogram pasulja sada se može kupiti skoro dva kilograma bataka.

Na pijaci u Jug Bogdanovoj u Zrenjaninu kilogram pasulja je 500 dinara, ali već sledeće nedelje može da bude i skuplji. Na centralnoj pijaci, prodavci traže i 600 pa i više dinara za kilogram.

Janoš Mesaroš prodaje više vrsta pasulja po ceni od 500 dinara kilogram, a kako kaže, pre dve nedelje je bio 350.

“Pasulj nabavljam od proizvođača iz Bačke Topole i ove godine, kažu, situacija je katastrofalna. Baš kad je cvetao, naišao je prvi toplotni talas i cvet je uvenuo, a da nije ni stvorio zametak. Neki od mojih redovnih dobavljača kažu da pasulj nisu ni kupili sa njiva, jer je rod toliko loš da im se nije isplatilo. Zaorali su ga, kaže Janoš Mesaroš.

Mesaroš u ponudi ima šareni i beli pasulj, gradištanac, tetovac, pasuljicu. Žutog i sumporaša, kog mušterije traže, nema jer je jako loše rodio. Kaže i da pasulj nabavlja godinama iz Bačke Topole jer je siguran u kvalitet, mušterije ga vole jer se brzo skuva a ne može da nađe pouzdanog dobavljača iz okoline Zrenjanina koji bi mu garantovao snabdevanje cele godine.

Ravni Topolovac, selo u opštini Žitište, do skoro je bio centar za proizvodnju pasulja. Nije bilo kuće koja ga nije sejala, a od pasulja su se zidale kuće i školovala dece. Danas nije tako.

“Mogu slobodno da kažem da je više od polovine proizvođača odustalo. Godinama je cena bila niska, tržište preplavljeno uvoznim jeftinim pasuljom, i logično je da su poljoprivrednici odustajali. Ako vi posle berbe ne uspete da pokrijete troškove proizvodnje, zašto biste ga sejali. Ova je godina posebno bila teška. Suša i visoke temperature su pasulj spržile na njivama. Iako navodnjavamo, ove godine to nije bilo dovoljno, i prinos je potpuno podbacio, kaže Mladen Žuža, jedna od najpoznatijih proizvođača pasulja i predsednik udurženja pasuljara iz Ravnog Topolovca.

U Ravnom Toplovcu proizvođači su pasulj koji je nadaleko poznat po kvalitetu odmah posle berbe prodali za 500 dinara kilogram. To po rečima Žuže znači da će na zimu pasulj biti duplo skuplji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari