Ne bi mi ni znali šta je to nikl (neki ga zovu i nikal), da ne bi ove gužve po novinama. Prvo se pojaviše vesti da imamo sreće što ga imamo u našoj „siromašnoj“ Srbiji, kad zatim puče kontrapaljba. Sa sve akademicima, profesorima i „nezavisnim“ medijima. Razvili barjak „čiste“ Srbije, pa u juriš. Kakav nikl, kakve pare, ni makac. Ne damo ni da priđete, kamoli bušite i tražite. Hoće da nas otruju (oni prema kojima godinama jurišamo), sve je to tajkunski lobi. Usamljene glasove pozivanja na strpljenje i uzdržanost (uključujući i resornog ministra), odmah ućutkaju.


Avaj, sve to u „gladnoj“ Srbiji. Ali ne samo gladnoj, nego i isprljanoj. U kojoj svako baca gde i šta hoće, u kojoj raste na hiljade divljih deponija i gde su civilizacijski pobednici plastična kesa i flaša stigli do svakog divljeg potoka, planinskog vrha i uvale, izvora i reke.

Kad malo razgrnemo po sveznajućem Guglu, slika se razbistri. Nikl je metal srebrnobele boje, umereno tvrd, otporan na koroziju, služi za prevlačenje (niklovanje) drugih metala, najčešće se koristi u legurama sa bakrom i srebrom. U svetu se proizvodi oko 1,3 miliona tona nikla, od čega samo u Rusiji preko 300 hiljada tona, ili više od četvrtine, zatim slede Kanada i Australija, a proizvodi se i u najvećim i „najčistijim“ zemljama EU – Nemačkoj, Švedskoj i drugima. Sadašnja cena je oko 17.000 dolara po toni, ili oko 1.500 dinara po kilogramu, što znači da ukupna godišnja produkcija u svetu iznosi oko 22 milijarde dolara. Međutim, pravu sliku o vrednosti ovog metala dobijamo kad se vratimo u period pre 2008. godine, tj. SEKE (svetske ekonomske krize), kad je cena bila veća više od tri puta od sadašnje i iznosila 56.000 dolara po toni. Pa je vrednost godišnje proizvodnje iznosila skoro 70 milijardi dolara (dva godišnja BDP-a Srbije).

U Srbiji, na sreću ili na žalost (više se ništa ne zna – primedba D.V.), izgleda da ima nikla. Opasan neki metal. Pravi esteta. Raste samo u lepim predelima. Vrnjačka Banja, Topola, Mokra gora. Procene kažu da kod Vrnjačke Banje ima 30 miliona tona rude sa 1,15 odsto nikla i 40 odsto gvožđa, oko Mokre gore na srpskoj strani, od 250 do 500 miliona tona sa 0,7 odsto nikla i 30 odsto gvožđa, a kod Topole 15 miliona tona rude sa 1,3 odsto nikla i 44 odsto gvožđa (kobalt i platina su plus, oni prate Ni i Fe). Na okruglom stolu koji je organizovala Inžinjerska akademija Srbije, stručnjaci rekli da treba pokrenuti i intenzivirati geološka istraživanja, da ona traju godinama, da u najboljem slučaju tek posle 2015. godine mogu početi razgovori o mogućoj eksploataciji i tehnološkim postupcima prerade rude, da savremeni tehnološki postupci ne ugrožavaju životnu sredinu i da ove kapitalne „državne programe ne treba da zaustave laičke izjave i „sveznajuća“ štampa“.

Elem, onda kretoše „čistunci“, predvođeni „prvim među jednakima“ profesorom, akademikom. Kao da su njihove planine, potoci i šume (mada, ima indicija i da jesu). Pa se pridružiše političari. Kojima su ovo omiljene teme. Ne damo prirodu i narod. Niko da se seti one Miljkovićeve „ubi me prejaka reč“. Do kada baš ovaj naš isti narod može živeti od „reči i igara“. I čiste prirode (by the way, u stvarnosti sve prljavije). Hoćemo bolji život, hoćemo u Evropu, ali čim se pojavi neka (ekonomska) šansa, skoče „čistunci“. I eksperti opšte prakse. Stoj. Ni makac. Kakvo istraživanje. Hoće da nam „uvale“ prljavu tehnologiju. I prodaju svoju opremu.

Glas razuma prosto kaže. Ako mogu Nemci i Kanađani, što ne bismo i mi. Slobodno istražujte. Bila bi velika sreća da se procene potvrde. I da imamo toliko, zlata vrednog nikla. Ako se potvrdi da ima, onda ćemo prepisati od Nemaca bezbednu tehnologiju i tražiti investitora pod tim „državnim“ uslovima.

Naravno, važi i suprotno. Ako je taj nikl stvarno otrovan, neka naši velikodostojnici u to ubede Merkelovu, a naš akademik nagovori svog kolegu Nikitu (Mihalkova) da kod prijatelja Putina izdejstvuje da se zatvore rudnici nikla, da više ne bi trovali „braću Ruse“.

Autor je ekonomski analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari