Privredno društvo TE- KO Kostolac juče su posetili Džang Vanšun, ambasador NR Kine u Beogradu, Petar Škundrić, specijalni savetnik premijera za energetiku i predstavnici kineske kompanije CMEC, a visoka delegacija obišla je Termoelektranu Kostolac B, u kojoj je u toku revitalizacija drugog bloka.


– Od direktora Jovanovića i od savetnika premijera za energetiku dobio sam detaljne informacije o realizaciji prve faze projekta. Obe strane su zadovoljne dosadašnjom saradnjom. Očekujem zato da se što pre krene u realizaciju druge faze projekta. Kod kineske i srpske strane prisutna je želja da se dalje proširuje i jača saradnja. Na taj način ćemo uskladiti ekonomske i trgovinske odnose sa dobrim političkim odnosima dve zemlje, a u korist dobrobiti oba naroda – istakao je ambasador Vanšun.

Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ sa spremnim projektima ušlo je u kreditni aranžman sa kineskim partnerima. U toku je realizacije prve faze kreditnog aranžmana koji obuhvata revitalizaciju blokova Kostolac B1 i B2, izgradnju sistema za odsumporavanje, luke i pruge, a vrednost pomenutih radova je 340 miliona dolara. Drugi deo kreditnog aranžmana je u fazi završnih pregovora. Njime je predviđena gradnja novog bloka B3 snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno na kapacitet od 12 miliona tona uglja godišnje. Kineska kompanija CMEC, koja je partner TE – KO Kostolac na realizaciji kreditnog aranžmana, letos je prezentovala idejno rešenje projekta izgradnje nove termoelektrane. Vrednost ovih investicija je oko 715 miliona dolara, a NR Kina nudi kredit po preferencijalnim uslovima.

– Analizirali smo dosadašnje aktivnosti na realizaciji prve faze paketa projekata. U toku je revitalizacija bloka B2, koji se finansira iz kredita kineske državne banke. Zajednička ocena je da se radovi za sada odvijaju dobro, da je saradnja sa kineskim partnerima na zadovoljavajućem nivou. Takođe smo se usaglasili da će rezultati i uspešnost realizacije prve faze biti i dobra ulaznica za nastavak ovog aranžmana – naveo je Dragan Jovanović, direktor PD TE – KO Kostolac i dodao da se radovi odvijaju prema planovima koji su zajednički napravljeni.

Razgovorima u Kostolcu prisustvovao je i Petar Škundrić, specijalni savetnik premijera za energetiku, koji je rekao da je Vlada Srbije preduzela sve potrebne pripreme za ulazak u završne dogovore o realizaciji druge faze kreditnog aranžmana kao najznačajnijeg dela paket aranžmana. Škundrić je istakao da je premijer Srbije, Ivica Dačić, uputio premijeru NR Kine pismo u kome se između ostalog navodi da je realizacija druge faze projekta u Kostolcu prioritetan projekat koji bi trebalo da se nastavi u daljoj saradnji i po sličnim mehanizmima kao što se realizuje i prva faza. Pored ovog projekta, po rečima Škundrića, u pismu je predložena saradnja u infrastrukturnim objektima na koridoru 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari