Kamioni iz Srbije koji su zaustavljeni u međuzoni na granici sa Kosovom, zbog carinske blokade kosovskih vlasti, od danas će moći da prođu granicu, najavljuje za Danas Petar Miletić, potpredsednik Predsedništva Skupštine Kosova i funkcioner Samostalne liberalne stranke.


On objašnjava i da će „cela ova situacija sa embargom“ biti rešena narednih dana.

– Razgovarali smo sa ministarkom trgovine Kosova i čini mi se da smo nešto uspeli da pokrenemo za kamione koji su se našli u međuzoni. Oni će već od danas moći da prođu granicu, a cela ova situacija biće rešena narednih dana, jer ne verujem da može dugo da traje, ističe Miletić.

Nekoliko desetina kamiona na prelazu Merdare stoje već peti dan, čekajući dozvolu Prištine da uđu na Kosovo. Pojedini vozači kamiona su tokom vikenda ostavili kamione parkirane na prelazu. U međuzoni između kontrolnih policijskih punktova je osam kamiona, natovarenih uglavnom građevinskim materijalom.

Kamioni sa robom iz Srbije na Kosovo ne mogu da uđu, ali ne mogu ni nazad u Srbiju, jer su odjavili robu u Srbiji. Na srpskoj strani punkta nalazi se 27 šlepera sa robom, a vozači navode da su platili sve dažbine i prošli papirološku proceduru pre nego što je odluka vlasti u Prištini o zabrani uvoza robe iz Srbije stupila na snagu u sredu u 20 časova i da imaju pravo na ulazak na Kosovo. Vozači kamiona su juče odustali od blokade putničkog saobraćaja na prelazu Merdare.

Miletić oobjašnjava da je i njih protekle sedmice zatekla informacija o zabrani uvoza robe iz Srbije, pa su već u toku tog dana imali puno konsultacija sa predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima Vlade Kosova.

– Iz tih razgovora smo saznali da je to bio odgovor na odluku Srbije od pre dve i po godine da ne priznaje pečat Kosova, jer na njemu više nije pisalo Unmik Kosovo, nego Republika Kosovo. Lično, ne verujem da je to reakcija posle dve i po godine. Jedna od informacija je govorila da pregovarač Beograda Borislav Stefanović nije došao u Brisel na sastanak sa Editom Tahiri, što se u Vladi Kosova tumačilo kao šamar i potcenjivanje Prištine, pa su oni reagovali ovako. Po nama, oni su reagovali pogrešno, navodi Miletić.

Kako Danas saznaje, kosovski biznismeni koji uvoze robu iz Srbije vrše pritisak na kosovskog premijera Hašima Tačija da se blokada granice sa Srbijom obustavi, jer gube mnogo novca. Takođe, ova blokada će dovesti do osnaženja crnog tržišta.

– Čini se da je ovakva odluka na duži rok neodrživa. Oni gube mnogo novca, jer ima mnogo ugovorenih poslova. Najviše strada običan svet, jer će ta roba na kraju naći put do potrošača, koji će na kraju da plati tu razliku u ceni. Ovako svi gube, zaključuje Miletić.

Redžepi: Reciprocitet

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi obišao je juče punkt Merdare sa kosovske strane i najavio da kosovska policija neće dozvoliti blokadu putničkog saobraćaja. Redžepi je naveo da je kosovska vlada „uspostavila reciprocitet u trgovini sa Srbijom i BiH“ i dodao da su vlasti ovih zemalja „uvele zabranu uvoza proizvoda sa Kosova, zbog pečata na kojima piše Republika Kosovo“. On je naglasio da će kosovska vlada ukinuti zabranu uvoza robe iz Srbje, ukoliko vlasti u Beogradu ukinu zabranu uvoza robe sa Kosova i prihvate pečat kosovske carine na kojima piše „Republika Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari