Udeo velikih kompanija u ukupnom izvozu EU 62 odsto 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Iako su mala i srednja preduzeća u Evropskoj uniji brojčano dominantna u spoljnotrgovinskoj razmeni, u ukupnooj vrednosti izvoza i uvoza EU velike kompanije su te koje su najviše prihodovale jer je 53 odsto od ukupnog uvoza i 62 odsto od ukupne vrednosti izvoza išlo na njihov račun, pokazuju podaci Eurostata za 2019. godinu.

Mala i srednja preduzeća su te godine u ukupnoj trgovini evropske zajednice napravila 99 odsto uvoza i 98 odsto izvoza.

Slična su kretanja bila i godinama pre toga od 2015, a u strukturi su najzastupljenija bila mikro preduzeća, jer su 2019. u ukupnom uvozu 77 odsto napravile upravo najmanje firme. Učešće malih preduzeća bilo je 17 odsto, a kompanija srednje veličine tek četiri odsto.

Ako se posmatra po vrednosti trgovine, tu su MSP imala slabiji rezultat, jer su uvezla robe u vrednosti od 46 odsto, a izvezla 37 odsto od ukupne vrednosti izvoza EU.

To što su po broju veliki trgovci gotovo neprimetni jer zauzimaju tek jedan do dva odsto na tržištu, kada se radi o vrednosti situacija je drugačija. Velike kompanije su 2019. uvezle robe u vrednosti od 53 odsto ukupnog EU uvoza. Kada se radi u izvozu vrednost i udeo velikih kompanija je još veći, 62 odsto.

Prema podacima Eurostata, u 2019. preduzeća srednje veličine su u ukupnoj vrednosti spoljnotrgovinske razmeni imali udeo od 20 odsto u izvozu i 21 odsto u uvozu, dok je učešće malih firmi bilo 14 odsto u uvozu i 10 odsto u ukupnoj vrednosti izvoza. Najbrojnija na tržištu, mikro preduzeća su u ukupnom uvozu te godine imala 11 odsto, u izvozu sedam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari