Udovički: Mala preduzeća plaćaju veće poreze i dobijaju deset puta manje subvencija od velikih 1Foto: PROMO/CEVES

Srbija u sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) ima ozbiljan potencijal, izjavila je danas glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički.

Ona je na konferenciji „MSP100 EXSPO 2024: Nova agenda rasta MSP“ u Naučno-tehnološkom parku u Čačku rekla da Srbija ima ozbiljne porodične firme koje izvoze, saopštili su organizatori tog skupa.

„Ovde, na MSP100 pozvali smo samo one firme koje izvoze više od milion evra godišnje, kojima je to više od 25 odsto obrta i koje stvaraju nešto novo“, rekla je Udovički.

Ocenila je da su to preduzeća koja su po celoj zemlji i značajno doprinose razvoju regiona u kojima se nalaze.

Te firme, kako je rekla, „trpe“ teže poslovne uslove nego velika preduzeća jer, pre svega, plaćaju veće poreze i dobijaju deset puta manje subvencija.

Vršilac dužnosti direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić naglasio je da je važna uloga privrednika kao osnivača NTP-a, jer su oni uneli ključnu energiju koja je bila neophodna za dalji razvoj te ustanove.

„Njihova podrška omogućila je da ispunimo i opravdamo sva očekivanja u jednom, ne tako velikom gradu, gde je razvoj ovakvog parka bio veliki izazov. Ponosni smo na postignute rezultate, više od 100 kompanija je dobilo podršku, a svi kapaciteti su popunjeni“, rekao je Pešić.

Dodao je da je pokrenuta investicija koja će omogućiti da se do 2026. godine park proširi tri puta, čime će se stvoriti uslovi za znatno veći broj preduzeća koja će svakodnevno koristiti njegove usluge.

„Mala i srednja preduzeće su veoma važna za rast zemlje, za njen prosperitet i zato ulažemo u programe, kao što je, na primer, ‘SME Hub’ „, rekla je ambasadorka Švajcarske u Srbiji AnneLugon-Moulin.

Švajcarska, kako je rekla, pruža podršku sistemu stručnog obrazovanja, povezivanjem učenika tehničkih škola sa radnim mestima u fabrikama, što je model koji je pokazao veoma dobre rezultate u toj zemlji.

MSP su, po rečima direktorke Kancelarije USAID-a Srbija za demokratski i ekonomski razvoj ;Naide Zečević Bin, okosnica poslovne zajednice, jer pokreću rast, raznolikost i inovacije.

„Međutim, moramo imati u vidu i značajne izazove sa kojima se ova preduzeća suočavaju. Zato se USAID-ov projekat ‘Velika mala privreda’ udružio sa CEVES-om kako bi sproveo detaljno istraživanje i bolje razumeo realnost sa kojom se MSP suočavaju, kako bismo svi zajedno mogli efikasnije odgovoriti na njihove potrebe, a cilj je da sa partnerima radimo na jačanju MSP u Srbiji“, rekla je Zečević-Bin.

U okviru programa na panel diskusijama i tematskim sesijama bilo je reči o izazovima na lokalnom i globalnim tržištima, integraciji razvoja MSP sektora u plan rasta EU za Zapadni Balkan, potrebi uspostavljanja novog razvojnog programa za taj sektor i proceni adekvatnosti strateških i institucionalnih okvira podrške.

Tome doprinosi, kako je navedeno, „MSP Kompas“, besplatni interaktivni alat koji je razvio CEVES uz podršku USAID-a za detaljan uvid u konkurentnost sektora i faktore koji na nju utiču, kao i efikasnije kreiranje strategije razvoja i programe podrške.

Tokom skupa CEVES je predstavio i svoj godišnji „MSP Barometar“ koji pruža informacije o stanju u sektoru MSP, a u sklopu „MSP100 Expo 2024“ održan je i Sajam finansiranja i podrške gde su predstavnici vodećih domaćih malih i srednjih preduzeća mogli da se obaveste o projektima podrške tom sektoru i o proizvodima, programima i uslugama banaka, osiguravajućih kuća, državnih i međunarodnih institucija.

MSP100 EXPO je pokrenut 2022. godine s idejom da prepozna i okupi vodeća MSP, a na konferenciji ih je bilo oko 100, kao i učesnike iz državnih institucija, poslovnih udruženja, banaka, međunarodne zajednice, stručne javnosti i lokalne zajednice, predstavnike USAID-a, EBRD-a i Delegacije EU u Srbiji, Razvojne agencije Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za razvoj i Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

Organizatori „MSP100 EXPO 2024“ su CEVES i Naučno-tehnološki park Čačak, uz podršku projekata „Velika mala privreda“, koji finansira USAID, Green economy koji finansira GIZ, i SME Hub koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari