Udruženje iz Subotice: Podržaćemo protest poljoprivrednih proizvođača 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predsednik Udruženja poljoprirednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas da će podržati najavljeni protest sedam udruženja, nezadovoljnih ispunjenjem zahteva koji su krajem prošle godine dogovoreni sa Ministartstvom poljoprivrede.

On je, za agenciju Beta, rekao da je „sramota za državu Srbiju, ako je jedino rešenje da poljoprivrednici probleme rešavaju protestom“.

Naveo je da je to udruženje, sa još nekoliko drugih, tražilo razgovor sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem 17. maja i da je on u odgovoru zamolio da se strpe do 27. maja, jer zbog unapred dogovorenih obaveza nije u mogućnosti da ih primi, ali još nisu dobili poziv.

„Nije nam jasno kako Martinović za pojedina udruženja poljoprivrednika ima vremena, a za druga nema. Očekujemo da se obećanja iz 2023. godine, koja su dale tadašnja premijerka Ana Brnabić i ministarska poljoprivrede Jelena Tanasković ispune, inače ćemo podržati protest“, rekao je Matković.

Dodao je da očekuje da budžet za poljoprivredu za 2025. godinu bude duplo veći kako bi svi poljoprivrednici mogli da dobiju subvenciju i opredele se da ostanu na selu.

Matković smatra da, kada bi država imala dugoročnu politiku subvencija, a ne da se jedne godine obezbede, a sledeće da se ne zna šta će biti, hrana ne bi morala da se uvozi.

On je rekao da je nenormalno i da se toliko hrane uvozi i da bi uvoz mleka, mesa i njihovih proizvoda bio nepotreban da svako domaćinstvo na selu ima po jednu-dve krave i nekoliko svinja, kao što je bilo ranije.

Protest su danas najavila udruženja: „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“, Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

Razlozi protesta su, kako je istaknuto, to što nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari