Udruženje penzionera: Javašluk u radu PIO fonda, imovinom penzionera se ne upravlja po zakonu 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije istaklo je danas da je izveštaj Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije da Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) stvara gubitke dokaz da se novcem penzionera i zaposlenih ne upravlja u skladu sa zakonom.

Kako se ističe, javašluk u radu i finansijskom poslovanju je posledica i neustavnih izmena Zakona o PIO iz 2014. godine kojima je ukinut nadzorni odbor Fonda, a Upravni odbor u kojem su korisnici – penzioneri i osiguranici, imali većinu od 21 člana, smanjen na sedam članova u kojem Vlada ima većinu.

Na takav način je upravljanje Fondom PIO podržavljeno, iako on nije državni organ, ističe se u sopštenju.

Naglašava se da u Fondu PIO ne postoji organ za unutrašnju kontrolu rada organa i pojadinaca, zbog čega „nerad, nesavesnost i neažurnost trpe građani i penzioneri kojima se na takav način uskraćuje ili odlaže ostvarivanje zakonskih prava“.

„Stranačko kadriranje i neadekvatno zapošljavanje u Fondu PIO je dovelo do drastičnog povećanja nezakonitog postupanja organa Fonda u upravnim postupcima u kojima građani traže ostvarivanje svojih prava“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je potrebna temeljna reforma Fonda kojom bi upravljanje bilo vraćeno vlasnicima, ispravljena diskriminacija dela penzionera i obezbeđen dodatni izvor prihoda i smanjena zavisnost od budžeta, uspostavljena kontrola uplata da li poslodavci uplaćuju doprinose na stvarnu zaradu.

Udruženje je pozvalo Vladu da predloži izmene Zakona o PIO kojima bi u Fond bio vraćen Nadzorni odbor i većinsko upravljanje predstavnika penzionerskih i sindikalnih organizacija zaposlenih jer će samo tako biti uspostavljena potrebna javnost i efikasna kontrola kvaliteta i zakonitosti u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari