Udruženje malih akcionara RK Beograd najavilo protest 30. oktobra ispred Predsedništva 1Foto: Aleksandar Veljkovic

Bivši zaposleni, mali akcionari Robnih kuća „Beograd“ najavili su protest ispred Andrićevog venca 1, odnosno Predsedništva 30. oktobra.

Oni dovode u pitanje privatizaciju Robnih kuća koje su 2007. godini kupili Verano motors i MIG real estate za 360 miliona evra, ali i opravdanost uvođenja stečaja u kompaniju 2002. godine. Inače, stečaj je okončan 2009. godine.

Prema rečima Dragana Skakovskog, predsednika Udruženja malih akcionara RK Beograd, oni su predali zahteve premijerki Ani Brnabić u junu, ali nisu nikakav odgovor dobili. Zatim su pre nekoliko dana imali sastanak sa ministrom privrede, ali bez nekog rezultata.

Mali akcionari su podneli deset zahteva, među kojima su i odgovori na pitanja da li je trebalo da Robne kuće uopšte odu u stečaj kada je procenjena vrednost imovine bila veća od dugova.

Oni postavljaju pitanje da li su RK uopšte i prodate pošto tvrde da ju je kupila novoosnovana firma Konzorcijum Robne kuće Beograd koja je dve godine pre kupovine imala isti matični broj u APR kao i firma koju su kupili Robne kuće Beograd AD.

Pošto su dobili socijalni program od po 135 evra po godini staža, oni se pitaju zašto nisu dobili i ostatak do 200 evra koliko je zaključkom Vlade iz 2008. godine određeno za otpremnine.

Traže neisplaćene dohotke u periodu od 1995. do 2002. godine zajedno sa doprinosima i kamatama.

Takođe, pitaju zašto nisu kao akcionari dobili 30 odsto viška stečajne mase koja je uplaćena državi u iznosu od 156 miliona evra.

Udruženje je zatražilo i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u toku protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari