Udruženje malinara "Vilamet" sutra pregovara o otkupnoj ceni maline 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/MO)

Predstavnici proizvođača malina iz uduženja „Vilamet“ razgovaraće sutra sa vlasnicima hladnjača i ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem o otkupnoj ceni tog voća.

Sastanak organizuje Ministarstvo poljoprivrede, na zahtev tog udruženja, koje je saopštilo da „neće više da dolazi u Beograd“, pa će se održati u opštini Arilje, u 11.00 sati.

Potpredsednik „Vilameta“, Lazar Todorović rekao je za Betu da proizvođači ne odustaju od ranijeg zahteva da otkupna cena malina od početka do kraja otkupa bude 350 dinara, ali su spremni da naprave ustupak i da, dok otkupljivači ne sklope ugovore sa kupcima, početna cena bude 300 dinara po kilogramu.

Hladnjačari sada nude cenu od 220 do 250 dinara po kilogramu, a u trgovinama se kilogram malina prodaje po ceni od 1.500 do 1.600 dinara po kilogramu.

„Rod maline u Srbji je smanjen za 50 odsto, a prinosi su umanjeni i u Poljskoj, Ukrajini i Čileu, zemljama koje su najveći proizvođači malina i cena raste, pa je nelogično da domaći otkupljivači ne povećaju konačnu cenu na 350 dinara po kilogramu“, rekao je Todorović.

Na sastanku će se, kako je rekao, razgovarati i o problemu kašnjenja isplate do sada predate maline, jer otkupljivači tvrde da ne mogu da dobiju kredite.

To udruženje je ranije najavilo da, ukoliko se ne postigne dogovor da će organizovati ulične proteste, ili doći pred Vladu Srbije, u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari