Udruženje poljoprivrednika Asocijacija 2022: Od države tražimo osnivanje razvojne banke 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Asocijacija 2022 iz Srbobrana Đorđe Grujić rekao je danas da će od države tražiti formiranje poljoprivredne komore i razvojne banke sa povoljnim kamatama, a od resornog ministarstva obrazovanje radne grupe, sastavljene od poljoprivrednika, kako bi imali uticaja na politiku u poljoprivredi.

On je za Betu, nakon noćašnjeg performansa pred Predsedništvom Srbije gde je sa članom Udruženja Đorđom Jovanovićem iz Beške nesmetano stigao traktorom sa rotacionom kosačicom, rekao da je policija mislila da su komunalci.

„Prošli smo devet kontrola policije i oni su priznali da nisu prepoznali našu strategiju da traktorima nesmetano stignemo do Predsedništva“, rekao je Grujić.

Dodao je da su tim perforamansom samo želeli da upozore vlast da, nakon iznenađenja zbog odluke o novom ministru poljoprivrede, želeli da stave do znanja novom sastavu Vlade Srbije „da ne spavaju, već da su tu“.

Za novog ministra poljoprivrede predložen je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović.

Grujić je rekao da iako su poljoprivrednici iznenađeni predlogom novog ministra da bi se zadovoljili unutarpartijski interesi, da lično nema ništa protiv njega, ako će kao pravnik oko sebe imati stručne ljude, ali da sudeći prema nezvaničnim informacijama, to neće biti tako.

„Iznenađeni smo odlukom, Jelenu (Tanasković, bivša binistarka poljoprivrede) smo ‘progutali’ jer je po obrazovanju ekonomista, ali sa pravom, za šta se Martinović školovao, poljoprivreda nema nikakve veze, pa još ako mu i saradnici budu sličnog obrazovanja, treba da znaju da ćemo životom braniti svoje interese“, rekao je Grujić.

Naveo je da su zatražili sastanak sa novim ministrom i da im je obećano da će to biti organizovano – čim budu imali vremena.

„Tražićemo pre svega formiranje poljoprivredene komore, i radne grupe u kojoj će biti poljoprivrednici kako bi imali uticaja na buduću politiku u poljoprivredi. Takođe jedan od glavnih zahteva je i formiranje poljoprivredne razvojne banke koja bi pod povoljnim uslovima odobravala kredite. Tu će biti i još niz drugih zahteva“, rekao je Grujić.

Dodao je da će, ako se ne usvoje njihovi zahtevi, pozvati i druga uduženja „u borbu za interese poljoprivrede“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari