Udruženje poljoprivrednika Subotice: Suša uništila 60 odsto prinosa, ni grad ni Vlada ne žele da proglase elementarnu nepogodu 1Foto: Pixabay/ Pexels

Vlada Srbije i lokalna samouprava Subotice različito tumače isti zakon o proglašenju suše, kao elementarne nepogode i „kupuju“ vreme kako ne bi obeštetili poljoprivredne proizvođače koji su pretrpeli štetu zbog smanjenih prinosa i do 60 odsto, rekao je danas član udruženja poljoprivrednika tog područja Marinko Kujundžić.

On je rekao da se Grad Subotica poziva na Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode koji u članu pet predviđa da Vlada može da proglasi elementarnu nepogodu ako je veća od deset odsto budžeta lokalne samouprave, a u posebnim slučajevima i ako je manja od tog iznosa.

„Postoje dva različita tumačenja istog zakona, gradska uprava Subotice tvrdi da Ministarstvo za javna ulaganja, umesto nekadašnje kancelarije, treba da predloži Vladi Srbije proglašenje elementarne nepogode, a Vlada proglašava sušu i Grad formira komisiju za procenu štete“, rekao je Kujundžić.

Dodao je da po tumačenju Ministarstva poljoprivrede prvo Grad Subotica formira komisiju za procenu štete, prosleđuje Kancelariji za javna ulaganja i ona predlaže Vladi proglašenje elementarne nepogode.

„Šalju nas od vrata do vrata, ne vide kolika je šteta i da poljoprivrednici nemaju novac za zasnivanje nove proizvodnje“, rekao je Kujundžić.

On je kazao da je isti problem bio i 2022. godine i nije nađeno rešenje, pa se i sada na isti način želi, slučajno ili namerno, „kupiti“ vreme da se zaboravi priča o suši.

Naveo je da suša u poslednjih 100 godina nije proglašena za elementarnu nepogodu, iako je svima poznato da je bila 2003, 2007, 2012, 2022, 2024. godine.

Kujundžić je rekao da se pita ko treba da poveže Ministarstvo poljoprivrede, lokalnu samoupravu, Ministarstvo za javna ulaganja i Republički hidrometeorološki zavod da bi usaglasili način proglašenja suše kao ementarne nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari