Udruženje radnika na internetu traži od države hitno rešavanje problema naplate poreza

Ostavite komentar


  1. Frilenseri ne moraju placati ono o cemu je drzava lukavo cutala a onda zaskocila. Kada se ustanovi nova vrsta poreza i drzava resi da ga naplacuje realno je da naplacuje od onog meseca od kada je objavila da ce poceti sa naplatom a ne pet godina unazad a dotle je cekala da osmotri koliko novca stize na racune frilensera. Ovako ce i oni otvoriti racune u inostranstvu pa ce drzava ostati bez icega.
    Gde god drzava cuti, sto znaci ne obavesti pismenim putem ,odmah po saznanju prihoda i tek kasnije posalje resenja o naplati ne obavestivsi poreskog obveznika CIM UOCI NEPRAVILNOST treba uvesti u poreskom zakonu da duznik nije u obavezi da plati jer nije obavesten,u ovom slucaju frilenseri nisu obavesteni na vreme . Ako su tek sada obavesteni a nekima su stigla poreska resenja sa kamatama pet godina unazad ne treba da placaju jer je u tom slucaju nije greska samo frilinesera sto nisu placali porez na ostvarenu dobit vec je i krivica drzave sto nije frilensere obavestila odmah , ne znaci da samo jedni treba da snose krivicu . Po ovom i svakom drugom pitanju gde drzava ne reaguje odmah poreski obveznik ne bi trebao placati sve unazad sto poreski organ trazi jer njihovi ne rade kako treba a za to su placeni bas od tih poreskih obveznika, sve drugo spada u pljacku istih.
    Mora da se ima reda , da se ne bude gramziv da bi svi placali sto treba , njegovo visocanstvo Poreski obveznik, za drzavu, nije kasica prasica puna blaga koju treba razbiti vec kasicu prasicu negovati da bi se se stalno slivalo u drzavno bure . Kada ce to shvatiti poreski organi?.
    Kasici prasici se umiljavati, pitati da li je mnogo naplate, odrediti tacno do koje se suma placa , sta je ono sto je za normalan zivot a sta se placa preko toga od zaradjenog prihoda, pa od toga svi po svim drzavnim insitucijama zive.

  2. Tek će sada nasi freelanceri shvatiti koliku su im male bile zarade i koliko su ih potcenile npr. kineske firme plaćajući im 1000$ za celomesečno davanje časova, jer kad plate porez i doprinose , zdravstvenu zastitu i sve sto ide , ispasće da su radili za nekih 60ak hiljada dinara. Isto vazi za navigatore kamiona, programere i ostale. Ključ problema zapravo leži u stranim firmama koje su obezvredile naš rad ali da smo im tražili 40ak procenata veću platu zbog svih troskova jednostavno nas ne bi ni angažovali. Jednostavno bili smo jeftina radna snaga i krivica je dosta i na nasim ljudima, iz svake druge zemlje predavac je placen barem duplo, ali pusti Srbi i na nasem i na svetskom trzistu obaraju cenu rada, rede za „daj sta das“. Doprinosi se moraju platiti i svakako treba zatraziiti pomoc od kompanija koje su nas mizerno plaćale , neka uplate barem deo troskova, međutim to se neće desiti i tek tada cemo shvatiti koliko je stranim firmama tj.kapitalu stalo do nasih pametnih glava.
    Nisu mi jasni ljudi koji kazu radim za stranu firmu ali ne treba da platim porez ovde. Pa druze radis za firmu tj.pravno lice koje u svojoj zemlji posluje po zakonu i koje ti isplaćuje novac sa svim taksama koje ga njegova zemlja obavezuje, to sto ti ovde od zarade ne placas svoje poreske obaveze to je vec tvoj problem. Pokušaj da zaradjujes na internetu ali da recimo zivis u Nemackoj i da ti na racunu deutsche banke leze novac iz npr. Kanade vec posle par transakcija bi ti pokucali poreznici na vrata.
    Jedino kako drzava mora pomoci u naplati je reprogram i otpisivanje kamate.
    Porez se treba platiti ali kroz reprogram

    1. Zamisli da odeš preko granice, vratiš se sa 500 EUR, a carinik ti odme pola od toga.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.