Udruženje trgovaca u PKS odgovara na tvrdnje guvernerke: Rast marže niži od rasta troškova poslovanja 1Foto: N. Kovačević

Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije saopštila je da je prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u našoj zemlji oko 2,8 odsto.

To je kako se navodi u saopštenju višestruko niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, kao i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi.

Oni su ocenili da su u uslovima ozbiljnih eksternih poremećaja, uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini, srpski trgovci uspeli da obezbede redovnost u snabdevanju, redovne zarade za više desetina hiljada zaposlenih i podršku lokalnim proizvođačima i dobavljačima koji na ovaj način obezbeđuju siguran izvor prihoda, povodom „pojedinih tvrdnji da su trgovačke marže izuzetno visoke i da su rezultat oportunog ponašanja trgovaca usred inflatornih pritisaka“.

„Ulažemo velike napore i međusobno se takmičimo da potrošačima ponudimo najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama. Uz to, redovno izmirujemo obaveze prema državi i podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos“, zaključuju trgovci.

Podsetimo, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je pre šest dana na predstavljanju Izveštaja o inflaciji predstavila i analizu prema kojoj je pet najvećih trgovinskih lanaca povećalo trgovinske marže za 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu i da odmažu u spuštanju inflacije.

Takođe je istakla da su trgovci produžili rokove plaćanja dobavljačima preko zakonom dozvoljenih i da naplaćuju različite takse kako bi se proizvodi našli na policama njihovih prodavnica.

Ona je tom prilikom „nežno zamolila“ Komisiju za konkurenciju da ponovo uradi analizu trgovinskih marži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari