Sindikalci u javno-komunalnim preduzećima uspeli su zajedničkom akcijom da se izbore za svoje zahteve i promene odredbe o ograničenju najmanjih zarada u postojećem zakonu. Naime, udruženim nastupom Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granskog sindikata komunalnih delatnosti „Nezavisnost“, izborili su se da se iz Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru izuzmu zaposleni u komunalnom sektoru.


Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić kaže za Forum da je ponosan na uspeh jer su se „prvi put, nakon 20 godina, sindikati ujedinili i izborili za svoje zahteve“.

– Podržali smo Vladu u utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru, ali smo se borili protiv odredbi zakona koje bi najniže plate smanje ispod minimalca i koje bi pogodile najsiromašnije i najugroženije. Radnici sa najnižim zanimanjima umesto minimalne zarade od 20.240, primali bi 18.000. To smo smatrali nedopustivim, kaže Grujić.

Nakon stupanja na snagu Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, 29. septembra, sindikalci komunalnih delatnosti uputili su dopis Vladi, navodeći da je zakon „diskriminatorski“ i tražeći da se iz njega izbrišu pojedini članovi. S obzirom da odgovora nije bilo, sindikalci su održali javne proteste u 15 gradova u Srbiji, zaključno sa Beogradom, gde su se okupili ispred zgrade Vlade 6. novembra. Tražili su ispunjenje zahteva, najavljujući javni protest u svim preduzećima u trajanju od jednog sata, a potom i generalni štrajk 24. novembra.

– Istog dana kada smo imali protest ispred Vlade, primio nas je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Ivica Kojić, koji je u dogovoru sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem udovoljio našim zahtevima – naglašava Grujić.

Za razliku od komunalaca, sindikati policije godinama su razjedinjeni. Osim dva reprezentativna, Policijskog sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata policije, broj nereprezentativnih stalno varira od 14 do 17. Brojne proteste sa ciljem da ukažu na loš materijalni položaj policajaca i teške uslove rada, mnogi od njih su organizovali tokom 2010. Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže za Forum da jedino što su uspeli jeste da se izbore za potpisivanje kolektivnog ugovora 28. februara 2011.

– Kolektivni ugovor je potpisan, ali tek treba da se ostvari njegova puna primena. Koeficijent za obračun plata sa 0,75 treba da se poveća na jedan, čime bi zarade zaposlenih bile veće od 8.000 do 12.000. Takođe, pokrenuli smo inicijativu da se donese akt o proceni bezbednosnih rizika na radu, kaže Mijailović. On dodaje da ovi zahtevi mogu da se ostvare samo ako sindikati budu zajedno nastupali.

– Nažalost, teško da će doći do ukrupnjavanja sindikalne scene u policiji. Ima tu dosta nesuglasica među liderima sindikata. Prisutna je i korupcija. Naš sindikat jedini ima članstvo u Evropskoj policijskoj uniji, i sopstvenu zgradu i kancelarije. Ostali sindikati centralne kancelarije imaju u zgradi MUP, što je protivno evropskim pravilima – naglašava Mijailović.

Da su loš materijalni položaj i razjedinjenost sindikata glavni problem u policiji, saglasan je i predsednik Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković.

– Udruživanje sindikata u policiji je nemoguće. Mnogi su iskompromitovali svoju funkciju kao predsednici sindikata, a davali su obećanja koja nikad nisu bila ispunjena. Zato se broj sindikata u policiji stalno menja. Verujem da će se pre mnogi od njih ugasiti, a članstvo prelaziti u Nezavisni sindikat policije, nego što ćemo se udružiti i zajednički nastupati u rešavanju problema, smatra Marković.

Policija zasad sa 10.000 dinara pomoći mesečno

„Nakon prošlogodišnjeg štrajka, koji je trajao 21 dan, naš sindikat se izborio za finansijsku pomoć od 10.000 dinara mesečno, što je ušlo i u budžet za 2013. Međutim, isplata je manja i neredovna. Finansijska situacija svih zaposlenih u MUP je katastrofalna, i insistiraćemo na njenom poboljšanju, ukazuje Marković. Nedostatak opreme je, takođe, gorući problem. „Dolazi zima. Nismo dobili čizme, jakne i košulje već četiri godine. Nemamo sa čime i u čemu da radimo. Taj problem Vlada pod hitno treba da reši“, zaključuje Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari