Ugalj sa potonule barže bio namenjen termoelektrani u Lukavcu 1Foto M.Pudar/Danas

Barža sa 1.500 tona uglja iz Rusije, koja je potonula u rumunskoj luci Konstanca, pripada firmi Renus partneršip Srbija iz Beograda koja je prevozila teret za potrebe termoelektrane u Lukavcu u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu turske kompanije Šišedžam, saznaje Danas.

Firma Renus partneršip Srbija, osnovana je 2010. godine u Beogradu pod imenom CFND, od strane francuskih kompanija CFNR i ATIC. Kako se navodi na sajtu firme, od februara 2015. godine, ona je deo nemačke Renus grupe, jedne od vodećih logističkih kompanija u svetu.U oktobru 2020. godine firma menja ime u Renus partneršip Srbija.

Barža koja pripada toj firmi prevozila je 1.500 tona uglja za potrebe termoelektrane u Lukavcu koja posluje u okviru postrojenja za proizvodnju sintetičke sode Šišedžam soda Lukavac. Fabrika sode u tom gradu izgrađena je 1893. godine i spada u red najstarijih industrijskih postrojenja u Bosni i Hercegovini. Od 2006. godine fabrika je u vlasništvu hemijskog ogranka grupacije Šišedžam. Spada u red najvećih izvoznika u BiH. U krugu fabrike se nalazi i termoelektrana u kojoj se proizvodi para i električna energija, sirovine potrebne u procesu proizvodnje sintetičke sode. Ugalj sa barže koja je potonula upravo je bio nemanjen za potrebe termoelektrane u Lukavcu.

Pokušali smo da kontaktiramo nadležne u toj fabrici i saznamo razlog zbog čega je barža potonula i kolika je pričinjena materijalna šteta ali nam je rečeno da su svi koji imaju ingerencije da daju izjave za medije na sastancima pa smo ostali bez odgovora. U više navrata smo zvali i na brojeve firme Renus partneršip Srbija ali se niko nije javljao na telefon.

Kako je prenela televizija N1 rumunska pomorska uprava naredila je istragu kako bi se otkrio uzrok zbog čega je barža potonula. Moguća su dva uzroka, neadekvatan utovar robe ili pojava pukotine. Službe za zaštitu životne okoline su u pripravnosti zbog povećanog rizika od zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari