I dok se Vlada Srbije ponosi projektom u začetku, predugovor sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahrom napravio je pravu polemiku, naročito u Vojvodini, gde su se najpre pobunili pojedini poljoprivrednici, potom i udruženja, ali i institucije vlasti. Oglasili su se tim povodom i vojvođanski ombudsman rekavši da je takav ugovor „u suprotnosti sa zakonima“, ali i premijer Bojan Pajtić.

Na to je odmah reagovao ministar poljoprivrede Goran Knežević nazivajući sve „brutalnom kampanjom i hajkom“ na vladu. Ministarstvo finansija je takođe reagovalo nazvavši sve „orkestriranom kampanjom“ protiv ugovora koji bi Srbiji trebalo da donese „istorijsku sumu novca“ za ulaganje u sisteme navodnjavanja.

Pokrajinski ombudsman ocenio je da su odredbe predugovora kojim se najavljuje međudržavni sporazum i ugovor s kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suprotnosti sa zakonima o poljoprivrednom zemljištu i vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, te da kao takvi „mogu izazvati štetu našim građanima“. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, napominje se u saopštenju, propisuje da vlasnik zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati. Osim toga, „Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisuje zabranu otuđenja i opterećenja podržavljene imovine, tako da od stupanja na snagu tog zakona imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima ne može biti predmet otuđivanja, hipoteke ili zaloge, do pravnosnažnog okončanja postupka po zahtevu za vraćanje,“ ističe se u saopštenju.

Svaki akt otuđenja i opterećenja imovine koji je suprotan ovom zakonu je ništav, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana, što znači da se predugovor s kompanijom iz UAE „po zakonskom automatizmu poništava“. Vlada Srbije negirala je tvrdnje pokrajinskog ombudsmana da je predugovor sa kompanijom Al Dahra u suprotnosti sa zakonima Srbije. „Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona, to znaju i studenti prava, te bi i pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan“, istaknuto je u vladinom saopštenju. Vlada je podseća da će ugovor sa Al Dahrom iz UAE stupiti na snagu kada bude potpisan međudržavni sporazum sa tom zemljom i kada on bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da „neki mediji i pokrajinska vlada Vojvodine vode kampanju“ protiv sporazuma sa UAE kako bi se „očuvalo postojeće stanje“. „Kampanju vode oni koji se plaše za svoje fotelje i uspeha ove vlade“, rekao je Knežević. On je istakao da će ta arapska država uložiti 100 miliona evra u kupovinu 80 odsto učešća u sedam „propalih poljoprivrednih kombinata“ koji duguju više od 30 miliona evra i još 100 miliona evra u izgradnju sistema za navodnjavanje i poljoprivrednu mehanizaciju. Knežević je rekao i da je predugovorom predviđeno da UAE zakupi 3.000 hektara zemljišta koje trenutno koristi poljoprivredni kombinat 7. jul. Kako je naveo, cena zakupa će biti od 270 do 300 evra po hektaru, što će, prema rečima Kneževića, državi doneti godišnji prihod od 750.000 evra. Još ranije vojvođanski premijer Bojan Pajtić odbacio je kritike republičke vlasti da pokrajinska vlada odbija strane investicije i rekao da je „nedopustivo i neprimereno vređati Vladu Vojvodine zato što traži razjašnjenje sudbine poljoprivrednog zemljišta sa teritorije Pokrajine“.

U saopštenju Ministarstva finansija i privrede navodi se da su razlozi ovakvim reakcijama na predugovor sa Al Dahrom to što se pojedina udruženja poljoprivrednika plaše konkurencije koja će višestruko povećati prinose na srpskim oranicama, kao i strah od uspeha ove vlade. „Neodgovorno je ponašanje udruženja poljoprivrednika koje ima za cilj odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede. Dogovor sa UAE srpskoj poljoprivredi doneće istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji“, navodi se u saopštenju MFP. Za samo tri godine, ističe se, povećaće se broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, a izvoz će biti povećan na dve milijarde, a poljoprivrednici više neće morati da gledaju u nebo i mole se da padne kiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari