Koridori Srbije su juče poslali austrijskoj građevinskoj firmi Alpine GmbH u stečaju obaveštenje o raskidu sva četiri ugovora o izgradnji Koridora 10 na deonicama Pirot Istok – Dimitrovgrad i obilaznica Dimitrovgrad.

„Ovim obaveštenjem ugovori se smatraju raskinutom“, rekao je direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović i dodao da su Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, kao kreditori, zadovoljne što će ugovori Koridora sa Alpine biti raskinuti i za taj su raskid dale svoju saglasnost.

Stečajni upravnik Alpine Štefan Ril odgovorio je 24. jula na upit Koridora Srbije da „ne može da ispuni svoje dvostrano-teretne ugovorne obaveze“. Time su ispunjeni uslovi za raskid ugovora, naplatu garancija i raspisivanje novog tendera za izvođača radova na pomenutim deonicama.

Koridori Srbije su, prema rečima Đurovića, juče započeli proceduru naplate bankarske garancije za dobro izvršenje posla ukupne vrednosti oko 5,1 milion evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od oko 2,7 miliona evra. Uz to, Koridori Srbije imaju i zadržan depozit za otklanjanje nedostataka u garantnom roku u iznosu od 2,96 miliona evra.

„Napominjem da su sve bankarske garancije validne i ne očekujem da bude problema u njihovoj naplati“, podvukao je Đurović.

U narednih 45 dana biće završene pripreme za objavljivanje novog tendera za završetak radova na pomenutim deonicama. Tender će trajati između šest i devet meseci i Đurović očekuje da radovi budu nastavljeni sa početkom naredne građevinske sezone, a poslovi na Koridoru 10 će biti završeni kako je ranije planirano, sredinom 2016. godine.

Danom raskida ugovora, dakle jučerašnjim danom, vrši se presek svih prava i obaveza na gradilištima i predračun preostalih radova. Đurović tvrdi da Srbiju izgradnja deonica koje je gradila Alpine neće koštati više nego što je prvobitno planirano.

Nema nikakve sumnje da će deo jučerašnjeg nastupa direktora Koridora Srbije, o kome će se narednih dana s pravom najviše govoriti, biti njegovo priznanje da je Alpine na dosadašnjim tenderima pobeđivala dampinškim cenama, dakle cenama ispod troškova izgradnje što je tu firmu i odvelo u bankrot. Mada je taj problem u više navrata rešavala povećavajući cenu na račun takozvanih naknadnih radova.

Đurović nije mogao da isključi da će se i na upravo najavljenom tenderu za preuzimanje poslova koje je dosad držala Alpine pojaviti ponuđač sa dampinškim cenama, ali je najavio da će učesnici na budućem tenderu prvi put morati na obrazlože ponuđene cene. Đurović je pozvao domaće građevinske firme da udružene na ovom tenderu učestvuju i tako pojačaju svoje izglede.

Alpini dali 30 miliona

Na dve deonice i četiri lota istočnog kraka Koridora 10 na kojima je radila, Alpine je završila između 45,87 odsto i 86,56 odsto radova čija je ukupna vrednost 59,3 miliona evra. Alpine je plaćeno 29,5 miliona evra, tvrde u Koridorima Srbije.

Dug Alpine 420 miliona dinara

Domaćim građevinskim firmama koje su radile kao podizvođači na deonicama koje je na tenderu dobila Alpine ta firma duguje oko 420 miliona dinara. Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović je juče rekao da su naše firme, a u želji da dobiju velike poslove, sa Alpine potpisivale i ugovore bez ikakvog obezbeđenja, ali da će im Koridori Srbije, iako to nije njihov posao, pružiti svu potrebnu pomoć da taj dug naplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari