Ugovor o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i države Srbije u Zastavu biće potpisan 29. septembra, potvrđeno je Danasu u krugovima bliskim menadžmentu Fijata.

Izvor Danasa kaže da bi samo neke nepredviđene okolnosti mogle da odlože stavljanje parafa na taj dokument i dodaje da je zvanično najavljeno da će potpisivanju ugovora sa Fijatom prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, zatim premijer Mirko Cvetkovići ministri u Vladi Srbije, a sa italijanske strane ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini kao i predsednik Fijata Serđo Markione. Ugovor sa Fijatom biće potpisan u zgradi saveznih organa (nekadašnji SIV) na Novom Beogradu, posle čega će se visoke zvanice preseliti u Kragujevac, gde će, na prigodnoj svečanosti i u prisustvu rukovodstva grada, i simbolično biti ozvaničen povratak Fijata u Zastavu.

Podsetimo da je Memorandumom o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu predviđeno da Fijat u rekonstrukciju i modernizaciju Zastavine Fabrike automobila uloži 700 miliona evra, dok bi investicija države trebalo da iznosi 100 miliona evra. Na osnovu tih ulaganja, Fijat će biti vlasnik 70 odsto buduće automobilske kompanije u Kragujevcu, dok će država u narednih deset godina raspolagati sa 30 odsto kapitala te firme. Prema najnovijim informacijama Fijat bi u svoju novu kompaniju u Zastavi, odnosno u modernizaciju Fabrike automobila, trebalo da uloži od 800 miliona do milijardu evra, dok će državni ulog biti barem dva, ako ne i tri puta veći od prvobitno planiranih 100 miliona evra. Država se, inače, obavezala da do 2011. godine izgradi neophodnu putnu i drugu infrastrukturu (autoput do koridora 10, severna zaobilaznicu oko Kragujevca, rekonstrukcija pruge Lapovo-Kragujevac-Kraljevo,bescarinska zona i drugo) za predviđenih 300.000 Fijatovih automobila godišnje.

Fijat će u svojoj budućoj kompaniji u Zastavi proizvoditi dva modela automobila, jedan „A“, a drugi „B“ klase. Produkcija modela „A“ klase treba da startuje većkrajem naredne godine, dok je početak proizvodnje automobila „B“ klase planira za kraj 2010. ili početak 2011. godine. Uz ova dva modela, Fijat će u Kragujevcu nastaviti i proizvodnju „punta“, koji sa Zastavinih proizvodnih i montažnih traka već15 meseci silazi pod nazivom „zastava 10“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari