Ugovor o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u kragujevačku Zastavu biće potpisan do kraja meseca, potvrđeno je Danasu iz više izvora.

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojevićkaže da je ugovor sa Fijatom spreman i da su ovih dana usaglašavani „neki sitniji detalji, na koje je poslovodstvo Zastave ukazivalo“. Radojevićkaže da će do kraja septembra, najverovatnije, biti poznato i da li se nastavlja saradnja Zastave i Dženeral motorsa, odnosno da li će biti realizovan onaj deo sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji dveju kompanija kojim je predviđeno sklapanje Opelovog modela „astra klasik“ u Kragujevcu. „Fijat, definitivno, neće dozvoliti da se Opelovi modeli sklapaju u Zastavi, ali je moguće i alternativno rešenje“, ističe Radojeviuć, i dodaje da bi izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će samo još jednoj inostranoj automobilskoj kompaniji biti omogućeno da u Srbiji organizuje proizvodnju uz državnu podršku, poreske i ostale olakšice mogla da se odnosi i na Dženeral motors, odnosno Opel.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanovićubeđen je da će ugovor sa Fijatom biti potpisan do kraja septembra. „Da je ugovor sa Fijatom doveden u pitanja, država sigurno ne bi ulagala u izgradnju puteva i infrastrukture u Kragujevcu“. Država je za nastavak izgradnje auto-puta od Kragujevca do Koridora 10 izdvojila pet miliona evra, dok je dodatnih 1,5 miliona evra odobrila za izradu projektne dokumentacije za gradnju severne zaobilaznice oko grada, koja će biti duga 17 kilometara, i kojom će auto-put do Koridora 10 biti povezan sa magistralnim putem Kragujevac – Beograd, preko Topole“, kaže Stevanović.

U Kragujevac stiže delegacija Iveka

U Kragujevac će ove nedelje, trebalo da stigne delegacija italijanskog Iveka. Menadžeri te kompanije nastaviće pregovore sa poslovodstvom Zastave i rukovodstvom grada o proizvodnji kamiona i autobusa u Zastava Kamionima. Prema nezvaničnim informacijama, Iveko planira da u Kamionima nastavi proizvodnju privrednih vozila, dok bi na lokaciji u okolini Kragujevca izgradio novi pogon za proizvodnju autobusa. Ranije je bilo najavljeno da će Iveko, koji posluje u sastavu FIjat grupe, pregovore o proizvodnji kamiona i autobusa u Kragujevcu nastaviti posle potpisivanja ugovora sa Fijatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari