Nakon ovonedeljnog potpisivanja memoranduma o razumevanju sa italijanskim kompanijama Iveko i Manjeti Mareli, ugovor o formiranju zajedničke firme, između Iveko i Vlade Srbije, treba, prema zvaničnim najavama, da bude zaključen do kraja ove godine.

Istovetan ugovor sa firmom Manjeti Mareli najverovatnije će biti verifikovan početkom naredne godine. Italijanski partneri će biti vlasnici po 70 odsto obe zajedničke kompanije, dok će država Srbija u njima raspolagati sa po 30 posto kapitala. Ukupna ulaganja u formiranje zajedničkih kompanija sa Ivekom i Marelijem iznose 240 miliona evra, od čega će Vlada Srbije investirati 60 miliona evra.

Iveko i Manjeti Mareli će u Kragujevcu, odnosno u ovdašnjem Kormanskom polju, izgraditi svoje proizvodne pogone. Iveko za produkciju 2.200 autobusa godišnje, a Mareli za proizvodnju auto-delova, komponenti i elektronskih sistema za potrebe Fijatove i Ivekove kompanije u Kragujevcu, kao i za izvoz na svetska tržišta. Predvidjeno je da u ovim fabrikama bude zaposleno oko 2.350 radnika. Pored produkcije autobusa u novoj fabrici u Kormanskom polju, Iveko će u Zastavi kamionima organizovati proizvodnju vatrogasnih i specijalnih vojnih vozila.

Podsetimo da Iveko, koji posluje u satavu Fijat Grupe, slovi za jednog od najznačajnijih proizvodjača kamiona i autobusa u Evropi i šire, dok je Manjeti Mareli medju svetskim liderima u proizvodnji akumulatora, alternatora, bobina, elektronskih navigacionih i drugih sistema i delova za ugradnju u automobile, terenska i pivredna vozila. Manjeti Mareli je prošle godine, na tržištima širom sveta, ostvario promet od svih pet milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari