Nedavna tragedija u američkom gradiću Njutaun, nakon koje su u toj državi krenula ozbiljna preispitivanje zakona koji regulišu posedovanje oružja, mogla bi najozbiljnije da ugrozi poslovne planove većine vodećih svetskih proizvođača. Među njima je i kragujevačka Zastava Oružje, koja već godinama unazad u Ameriku izvozi značajne količine lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri).


Povodom masakra u Konektikatu, predsednik SAD Barak Obama i zvanično je zatražio od Kongresa da ponovo izglasa Zakon o zabrani uvoza i distribucije poluatomatskih pušaka, koji je u SAD, nakon tragedije sličnoj ovoj poslednjoj u Njutaunu, bio na snazi od 1994. do 2004. godine, kada ga je ukinula republikanska administracija Džordža Buša. Odlučan stav aktuelne američke administracije i većinsko raspoloženje tamošnje javnosti nagoveštava, smatraju bolji poznavaoci ove problematike, da će Zakon o zabrani distribucije poluatomatskog oružja u SAD, najverovatnije, biti reaktiviran, te da bi ovoga puta mogao da ima trajni karakter, što bi dugoročno pogodilo mnoge svetske kompanije. Kada je o Zastava Oružju reč, ona godinama u Americi prodaje lovačke karabine, malokalibarske puške i pištolje a posredstvom američke kompanije Century arms, u sledećoj godini ugovorila je izvoz 100.000 poluautomatskih lovačkih karabina, u vrednosti od oko 30 miliona dolara.

U Zastava Oružju još uvek ne žele da komentarišu najavu zabrane distribucije poluautomatskih pušaka u Americi. Nezvanično se, međutim, saznaje da strahuju od takve mogućnosti, koja bi im ponovo, možda i zauvek, zatvorila najveće svetsko oružarsko tržište, na kojem se, prema oficijelnim podacima, proda čak 75 odsto svetske godišnje proizvodnje lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu.

Kragujevački oružari će čak i ukoliko se najavljeni zakon usvoji, uspeti da plasiraju određeni kontingent u Ameriku, jer će na tome insistirati i uvoznik, kompanija Century arms, pošto zakon, sudeći prema ranijim iskustvima, neće važiti retroaktivno niti se primenjivati na već sklopljene ugovore. Nevolja je što bi to možda bile i poslednje količine Zastavinih lovačkih karabina, koje bi, u dogledno vreme, a možda i zauvek otišlo na američko tržište.

Prema najavama iz SAD, u Americi će, ukoliko Kongres usvoji inicijativu predsednika Obame, o restriktivnoj zabrani distribucije oružja, pored poluatomatskih pušaka, biti zabranjena i prodaja svih ostalih oružja čiji je kapacitet veći od deset metaka. Takva zabrana već postoji u Australiji, Austriji i drugim zemlja, dok je u Velikoj Britaniji zabranjeno posedovanje bilo kakvog oružja.

Zastavini karabini po sistemu „kalašnjikov“

Zastava je za narednu godinu sa američkim partnerom ugovorila izvoz 100.000 poluatomatskih lovačkih karabina, proizvedenih na bazi vojnih poluatomatskih pušaka M70 i M70. Oba Zastavina poluatomatska karabina napravljena po sistemu „kalašnjikov“, koji je, zbog pouzdanosti, vrlo cenjen posebno u Americi, gde se koriste kako za lov, tako i za takmičenja u gađanju. „Zastavini“ poluautomatski karabini cenjeni su jer iskusni strelci sa njima mogu da ostvare rafalnu paljbu, odnosno da ispale čak 200 metaka u minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari