Ujedinjeni predložili novi zakon o radu 1Foto: Arhiva MIC

Poslanička grupa Ujedinjeni podnela je danas Skupštini Srbije predlog novog Zakona o radu.

Kako se navodi u saopštenju Stranke slobode i pravde, taj predlog trebalo bi da ispravi ključne nedostatke aktuelnog zakona i da poboljša položaj radnika u Srbiji, a cilj je „vraćanje radnika i radnog odnosa u centar zakona“.

Novim predlogom definisani su, kako se navodi, brojni nedostaci sadašnjeg zakona, od načina na koji se radnik zapošljava, rada na određeno vreme i zarada, radne nedelje, zaštite trudnica i porodilja, dok je agencijsko zapošljavanje svedeno na sezonske poslove.

Predlogom zakona se regulišu i sudski radni sporovi, koji bi po navedenom rešenju trajali najviše šest meseci.

Predloženi Zakon o radu obuhvata i nekoliko paketa, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju i niz drugih rešenja.

Kako se dodaje, pri izradi zakona vodilo se računa o usklađenosti sa svim međunarodnim aktima i poveljama, a korišćeni su modeliteti članica Evropske unije.

„Ne postoji nikakvo racionalno opravdanje da se predlog zakona ne usvoji, jer isključuje mogućnost da neko kaže ili tvrdi da je on uperen protiv poslodavaca, a posebno da će oterati strane investitore“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari