Ne verujem da će se Rusi odlučiti čak i za privremeno zatvaranje srpskih rafinerija. Rafinerije bi tokom modernizacije mogle biti zatvorene na 15 dana, ili na jedan mesec. Ali čak i tada bi se tržište moglo normalno snabdevati naftnim derivatima iz rafinerija u Pančevu i Novom Sadu jer bi se potrebne količine goriva mogle skladištiti. Rafinerije se, inače, zatvaraju samo kada se grade nova postrojenja, ali i u tom slučaju tek onda kada novoizgrađene rafinerije počnu sa radom – izjavio je za Danas Dimitrije Vukčević, nekadašnji direktor NIS-a, komentarišući spekulacije da bi Gasprom, posle kupovine Naftne industrije Srbije, mogao da zatvori rafinerije u Pančevu i Novom Sadu.

Kada je rečo eventualnom monopolu na prodaju naftnih derivata, naš sagovornik kaže da je logično da se Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata primenjuje sve dok NIS ne bude bio u stanju da proizvodi gorivo po evropskim standardima. „Zamislite atletsku trku na 100 metara na kojoj bi se od vas tražilo da se takmičite sa rivalima koji su potpuno spremni. Sve dok NIS ne počne da proizvodi gorivo po evropskim standardima neće biti ravnopravan sa konkurencijom i do tada bi domaće tržište naftnim derivatima trebalo štititi. Mislim da je 2014. godina optimalan rok do koga se rafinerije u Pančevu i Novom Sadu mogu modernizovati“, ističe Vukčević.

Bivša savetnica za energetiku u Vladi Srbije Zorana Mihajlović-Milanovićslaže se sa Vukčevićevim mišljenjem da nema potrebe za obustavom rada srpskih rafinerija.

– Zatvaranje rafinerija u Pančevu i Novom Sadu, makar i privremeno, bio bi sulud potez. U pregovorima sa ruskim partnerima srpska strana je insistirala da novi investitor mora da obezbedi nastavak rada naših rafinerija i njihovu modernizaciju. Srbija je u periodu dok je pregovarala o prodaji NIS-a sama mogla da modernizuje i unapredi rad rafinerija pa bi bilo sasvim nelogično da strateški partner sada zatvori rafinerije, čak i privremeno. Mislim da se Rusi neće opredeliti za takav potez niti da će srpska država koja ostaje manjinski partner u NIS-u to dozvoliti – naglašava Zorana Mihajlović-Milanović. Ona podseća da je ruska strana još u januaru ove godine tražila da se zadrži Uredba o zabrani uvoza derivata nafte dok se ne modernizuju rafinerije u Pančevu i Novom Sadu.

– Povlašćeni položaj NIS-a trebalo je da traje najkasnije do 2011, ali smo ovih dana bili u prilici da čujemo informacije po kojima Rusi rok trajanja Uredbe žele da produže do 2014. godine. Ukoliko bi se znalo koliko će novca Gasprom izdvojiti za investicije u NIS i šta će biti sa domaćim nalazištima nafte, odnosno kada bi sva ta pitanja bila rešena u korist srpske strane, mislim da bi se onda produžavanje važenja Uredbe do 2014. moglo „progutati“ na uštrb tih, po meni, znatno važnijih stvari – zaključuje Zorana Mihajlović-Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari