Ukrajina nastavlja sa tranzitom ruskog gasa: Kako to utiče na Srbiju? 1foto FoNet/Kabinet

Ukrajina, sudeći po najavama svojih zvaničnika, ne želi da obnovi ugovor o tranzitu ruskog gasa posle 2024. godine međutim pojedine članice Evropske unije će, zbog sopstvenih potreba, lobirati da Kijev od toga odustane u čemu će gotovo izvesno i uspeti što odgovara i Srbiji koja na taj način zadržava alternativni pravac snabdevanja “plavim energentom” iz Ruske Federacije, smatra domaća stručna javnost.

Dok Ukrajina nije zainteresovana da produži ugovor sa Gaspromom o tranzitu gasa ka pojedinim zemljama Evrope, Moskva pak namerava da nastavi sa tim procesom u slučaju da se Kijev sa tom opcijom saglasi.

Naime, potpredsednik vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak nedavno je izjavio da budućnost tranzita ruskog gasa u druge zemlje Evvrope preko teritorije Ukrajine zavisi od toga da li je Kijev spreman da nastavi isporuke nakon 31.decembra tekuće godine, kada ističe aktuelni tranzitni sporazum.

– Tranzit preko ukrajinske teritorije zavisi od Kijeva. Oni imaju svoja pravila. Zavisi od njihovih želja. Rusija je spremna za snabdevanje – rekao je Novak odgovarajući na pitanje o budućnosti isporuka ruskog gasa preko ukrajinske teritorije – istakao je Novak.
Sa druge strane pak, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko u martu je rekao da ta zemlja neće obnoviti ugovor sa Gaspromom posle 31. decembra,

Takođe, predsednik ukrajinske energetske kompanije Naftogas Aleksej Černišov je u oktobru prošle godine takođe odbacio produženje ugovora sa Moskvom.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ističe za Danas da je ipak realno očekivati da će Ukrajina od 1.januara nastaviti da preko svoje teritorije snabdeva zemlje Evrope koje su zainteresovane za ruski gas.

– Evropska unija pokušava da se oslobodi zavisnosti, ali ako nekoj od njenih zemalja članica bude trebalo, budući da Ukrajina ne može da oponira Rusima bez evropske pomoći, to je dovoljan argument da se od Kijeva zatraži da se nastavi sa transportom što će predstavljati zahtev koji ne može da se odbije – navodi naš sagovornik.

On dodaje da Srbija još uvek ne može da se osloni na azerbejdžanski gas jer preko interkonekcije sa Bugarskom u ovom trenutku nije moguća isporuka u količinama koje u potpunosti mogu da zadovolje potrebe potrošača u našoj zemlji.

– Zato je dobro da imamo i taj pravac snabdevanja gasom iz Ukrajine jer bi u slučaju problema sa gasovodom Turski tok, kojim se snabdeva Srbija, mogli da se napojimo i sa te strane – objašnjava Marković.

Podsećanja radi, pre nego što je izgrađen Turski tok, čiji se deo kroz Evropu naziva Balkanski tok i prolazi kroz Srbiju, naša zemlja se ruskim gasom snabdevala iz pravca Ukrajine. Sada se to odvija posredstvom Turskog odnosno Balkanskog toka s obzirom na to da je ta opcija finansijski isplativija Javnom preduzeću “Srbijagas” – kaže Marković.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor takođe smatra da će pojedine zemlje iz Evropske unije lobirati da Kijev promeni odluku i nastavi sa snabdevanjem ruskim gasom preko svoje teritorije.

– U prvom redu se radi o zemljama kao što su Austrija, Mađarska i Slovačka. NJihova agenda kada je reč o kritici Moskve zbog napada na Ukrajinu je znatno blaža nego kada se u tom segmentu govori o drugim članicama EU – ističe Kapor.

On dodaje da se uvoz ruskog gasa u zemlje Evropske unije nakon početka rata u Ukrajini znatno smanjio ali da je sa druge strane i dalje prisutan uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije.

Stoga postoji namera da se novim paketom sankcija ograniči kupovina ruskog gasa i na taj način dodatno smanji uvoz “plavog energenta” iz te zemlje, kaže Kapor.

Prema njegovim rečima, aktuelnim vlastima u Srbiji pogoduje situacija u kojoj bi Ukrajina ipak nastavila sa tranzitom ruskog gasa kroz svoju teritoriju.

– To bi sa jedne strane dalo mogućnost nadležnima da ističu kako Srbija ima alternativne pravce za snabdevanje gasom a sa druge na taj način se potvrđuje i savezništvo sa zemljama poput Mađarske i Slovačke sa kojima Beograd u pojedinim segmentima ima zajedničke stavove – navodi naš sagovornik.

On naglašava da su takvi aranžmani u suštini veoma loši po Srbiju jer se sklapanjem dugoročnih ugovora izbegava transparentna kupovina gasa na berzi.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže za Danas da će pojedine zemlje Evropske unije, kojima je ruski gas potreban, insistirati na tome da se snabdevanje preko Ukrajine nastavi.

– Gotovo sam uveren da će u tom zalaganju one i uspeti. Treba naglasiti da politička volja za tako nešto u ovom trenutku ne postoji ali isto tako treba primetiti da je u Evropi sve jači lobi koji smatra, kada je reč o energetici, da “Stari kontinent” treba prvenstveno da gleda svoje a ne američke interese. Jednostavno, ruski gas je znatno jeftiniji nego američki tečni prirodni gas. Ako se nastavi sa tranzitom ruskog gasa preko teritorije Ukrajine od 1.januara sledeće godine takva situacija pogoduje Srbiji jer time naša zemlja zadržava alternativnu rutu za snabdevanje gasom koji kupuje od Moskve – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari