Treću nedelju zaredom, početak trgovanja na Beogradskoj berzi, obeležio je pad vrednosti indeksnih pokazatelja. Najbolje je prošao BELEXline koji je „uknjižio“ minus od 0,25 odsto dok je vrednost BELEX15 pala za 0,62 odsto a pokazatelj SRX izgubio je 1,62 odsto.

Od ukupno 43 aktivne emisija akcija, 17 je dočekalo kraj trgovanja u crvenom, dok je sedam akcija ostvarilo rast cene. Interesovanje investitora za ulaganje u srpske hartije od vrednosti u ponedeljak je bilo dvostruko manje u odnosu na kraj prethodne nedelje, što je rezultiralo padom prometa na 37,7 miliona dinara. Pojedinačno najveću pažnju privukla je serija obveznica stare devizne štednje koja poslednja dospeva na naplatu i koja nosi godišnji prinos od 5,77 odsto. Od ukupno izdvojenih 132.853 evra, na dužničke hartije Republike Srbije sa oznakom A2016K otpada 121.382 evra.

Kad je rečo vlasničkim hartijama, odnosno akcijama, titulu najtraženijih poneli su vlasnički papiri AIK banke iz Niša kojima je trgovano za 5,6 miliona dinara. Nešto manje, ili 5,5 miliona dinara izdvojeno je za akcije Privredne banke Beograd, dok je u akcije koncerna Bambi-Banat, čija je cena skočila za 5,32 odsto, uloženo 1,3 miliona dinara. Na listi traženijih, ali sa prometom manjim od milion dinara, našle su se i hartije od vrednosti niškog Žitopeka (696.250 dinara) i Energoprojekt holdinga (672.827 dinara). Beogradska berza juče je organizovala i tri blok transakcije preko kojih je put do novih vlasnika našlo 156.896 akcija preduzeća Lager usluge iz Beograda. Doneto je i jedno rešenje o isključenju iz trgovanja, te se ubuduće neće trgovati hartijama poljoprivrednog dobra Zobnatica iz Bačke Topole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari