Unutar Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u Rimu (poznatija kao UN FAO ili samo FAO) već pola veka funkcioniše posebna divizija pod nazivom Investicioni centar. Ova posebna jedinica FAO je osnovana 1964. godine ugovorom o saradnji FAO i Svetske banke na zajedničkim ciljevima – iskorenjivanju gladi i unapređenju poljoprivredne proizvodnje širom sveta.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Od tada do danas, Investicioni centar FAO je značajno proširio broj partnera/ međunarodnih finansijskih institucija sa kojima sarađuje, pa su danas to i IFAD (International Fund for Agricultural Development), EU, AfDB (African Development Bank), ADB (Asian Development Bank) EBRD (European Bank for reconstruction and Development), IFC (International Finance Corporation) i mnoge druge. Takođe, Investicioni centar sarađuje sa nacionalnim vladama u zemljama u kojima funkcioniše, u potpunosti shvatajući i uvažavajući nacionalne potrebe u poljoprivredi i u skladu sa tim i finansijskim mogućnostima na raspolaganju, obezbeđuje stručnu pomoć.

Rezultat ove saradnje je ukupno 2.049 projekata sprovedenih do sada, u 170 zemalja sveta i u ukupnoj vrednosti koja premašuje 112,76 milijardi američkih dolara. U raznim oblastima poljoprivrede, od ruralnog razvoja, stočarstva, šumarstva, finansiranje poljoprivrede, investicionih programa, navodnjavanja, obrazovanja, marketinga… Investicioni centar FAO je pomagao projektima tehničke saradnje poljoprivrede širom sveta.

Na prostoru Jugoistočne Evrope a pogotovo u Srbiji, najbitniji partner FAO Investicionog centra je Evropska banka za obnovu i razvoj. Imajući u vidu spoljnopolitičke prioritete zemlje oličene u EU članstvu kao cilju od najvećeg značaja, ova saradnja je potpuno logična. U Srbiji je u toku ukupno šest zajedničkih FAO/EBRD projekata u različitim sferama poljoprivrede, od finansiranja, preko dijaloga privatnog i javnog sektora u oblasti stočarstva, regulative u oblasti proizvodnje i prometa mesnih prerađevina, do promocije voća i povrća proizvedenih u Srbiji na tradicionalan način.

Ovi projekti nude ono najbolje što ove međunarodne organizacije mogu da ponude – znanje. Vrhunski nacionalni i internacionalni konsultanti su na raspolaganju kako različitim ministarstvima Vlade Republike Srbije tako i privatnom sektoru kako bi deo najsavremenijih svetskih znanja bio primenjen i u našoj zemlji. Nova, inovativna rešenja za poljoprivredu jesu na raspolaganju privatnom i javnom sektoru poput načina kako prevazići problem svinjske kuge i plasirati meso i mesne prerađevine na tržišta na kojima to trenutno nije moguće, kako komunicirati u kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane i preduprediti ekonomske štete kod proizvođača/prerađivača i istovremeno očuvati poverenje potrošača, kako zaštiti domaće proizvode i unaprediti njihov plasman na strana tržišta, kako očuvati dodatni stepen zaštite za male proizvođače u svetlu međunarodne integracije zemlje itd.

* Autor je internacionalni konsultant Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari