Umesto penala, Grcima 10 miliona evra odštete

* Do sada je za radove na četiri deonice, koji nisu završeni a rokovi davno istekli, Aktor naplatio 23,3 miliona evra avansa i priznatih radova * Odgovorna lica preduzeća Koridori Srbije nisu u skladu sa svojim ovlašćenjima pratili i kontrolisali dinamiku izvođenja radova, tvrdi radna grupa ministarstva
Šta piše u izveštaju radne grupe koju je ministarka Zorana Mihajlović formirala zbog probijanja rokova izgradnje Koridora 10

Ostavite komentar


  1. Naravno kada Javna preduzeca kao i samu drzavu vode nestrucni i lopovluku skloni, partijski kadrovi. Kratko receno MORONI, posto nista nece da se plati iz njihovih dzepova nego iz nasih dzepova, obicnih gradjana odnosno poreskih obveznika. Dokle, bre vise da ovo gledamo i slusamo?

  2. Znaci marise se na veliko, a nema se para za tekuce troskove po zdravstvenim ustanovama. Kako nam samo dobro ide. Hoce neko da odgovara za ovaj bezobrazni lopovluk u nasoj zemlji? Bolje da se kradja institucionalizuje napokon, pa da se vise ne pitamo zasto nema para.

  3. Danas se ekpresno oglasio DrMitar Koridor, inače prethodni vlasnik 3 bankrotirane firme, sa optužbama da mu Velja nije ostavio dobre projekte, pa je jadan morao da se snalazi. Gde li samo unapređeni šešeljoidi pronale ovakve likove (MIša Vacić, Jablanović, DrMitar I slični)?

  4. Ono što je bitno u celoj priči o koridorima je da se sve deonice uglavnom rade po tzv „Crvenom Fidic-u“, (građenje po projeku naručioca), vrlo preciznom ugovoru koji tačno predviđa obaveze Izvođača, Investitora i tzv. Inženjera (Engineer, što mi po inerciji ali netačno smatramo klasičnim nadzornim organom).
    Propisana je i često potpuno tipizirana komunikacija između svih strana i ona se uvek i samo vrši na Engleskom jeziku.
    Jedno su ambicije političara a sasvim nešto drugo su događanja na terenu. Projekte su radile naše kompanije i moramo ih smatrati lošim u onoj meri u kojoj su oslonjeni na previše mali obim istražnih radova u smislu inženjerske geologije. Istražne bušotine i jame su retke i ne mogu dati tačne ulazne podatke projektantu. Isti je slučaj sa hidrogeologijom. Tako se događa da Izvođač umesto čvrste stenske mase u tunelu naiđe na mekano tlo što od njega traži izmenu cele planirane tehnologije. Slična je stvar i sa stabilnošću kosina.
    Strani izvođači su vrlo vešti da podnesu odštetni zahtev za „naknadne radove“(tzv „claim“) i obilato koriste naše nesnalaženje.
    i jednostavno nemamo dovoljno iskusnih inženjera u realizaciji ovakvih ugovora a to je problem koji ne mogu rešiti ni Koridori ni država.
    Kao „Engineer“ se najčešće angažuju strane konsultantske kuće dorasle da ovakav posao kontrolišu. Ali kao što štedimo na obimu istražnih radova, tako štedimo i na plaćanju stranih konsultanata. Oni su skupi, recimo da koštaju 300-500€ dnevno a jedna kompletna ekipa bi brojala bar 10-15 inženjera i to za svaku deonicu. Stoga se konsultanti obavezuju ili posebno bonificiraju da uposle domaće inženjere i tako se krug zatvara.
    Čini mi se nemogućim da se južni i istočni pravac, posebno posle ovakve zime, završe u ovoj godini.
    Nije rešenje da se budući projekti rade po tzv „Žutom Fidicu“ gde Izvođač ima obavezu izrade projekta i radova. Velika je privilegija imati svoj projekat jer to daje mogućnost da se većina događanja drži pod kontrolom.
    Treba planirati realno i u skladu sa mogućnostima. Šta je sa etapnom gradnjom? Zar nije greška paralelno raditi stotine kilometara autoputa? Koja država to može da podnese?

  5. Ko može te ljude da natera da rade svoj posao, onako kako moraju da rade,ako dosad niko od njih nije izgubio posao ,odgovarao krivično ili šta slično.Mi jednostavno nemamo pravnu državu ,imamo uzurpaciju države od jedne grupe ljudi , a jedina legitimacija im je pobeda na izborima ,na osnovu koje su oni privatizovali državu.Imao sudstvo koje ne funkcioniše,skupštinu koja ne vrši svoju ulogu kontrole izvršne vlasti.Živimo u otetoj državi ,od grupe ljudi.

  6. Najsmešnije mi je kad neko postavi pitanje "Hoće li neko da odgovara za ovaj lopovlik?"

    Za ovo će odgovarati Vučić, tako što će mu narod dati 40% glasova i Dačić, Šešelj, žutaći i ostala bagra dovoljna za nove krađe.

  7. A sta je tu cudno, sva javna preduzeca tako peru pare, salju ih kod arapa, a onda se gradi beograd na vodi. Normalno, ne grade ga arapi nego vucici.

  8. Šta će tek da nam rade kada Oco postane predšednik a Plauvuša pemijer, kada sada imano najniži BDP, osim Albanije i BiH?! Evo Njega javlja iz Belorusije, a Bujošević nam dojavaljuje. jer adavno nema silnog lika Tijanića. "Вучић: Разговарамо са Белорусијом о заштити нашег неба и набавци авиона-ловаца". Мој коментар је: Море дај да заштитимо од града усеве! Мали и недозрели воле да се играју рата, а за то су потребне адектватне играчке, нарочито ратничке.

  9. Ali zato su ovi "grci" nekome nasem ostavili tamo jedno lepo egejsko ostrvo na raspolaganje. Dozivotno, a i posle toga. Niko nije toliko blesav da bas daje nesto za nista, pa makar davao i tudje.

  10. Ispirajte malo kako ova Grcka firma kupuje materijal na crno iz nelegalnih kamenoloma kod Bele Palanke, i koji sve likovi iz Beograda su upleteni u tu pricu, pa cete razumeti zasto ih drzava nagradjuje za nerad.

  11. Celu hijerarhiju pocevsi od resorne ministarke, preko dir. Koridora Srbije itd. smeniti a tuzilastvo bi bas moglo da se probudi iz zimskog sna i pokrene istragu!

  12. Jao, sad kao nismo znali… Pa to se radi odavno i svuda. Dovoze i podizvodjaci masine koje ne rade nista, samo im ide dnevnica i svasta nesto… I to svi znate. I sto ne pisete o tome? Zasto ne prijavljuju ljudi? Zasto policija ne hapsi?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.