Agencija za privatizaciju tužila je vlasnika ugostiteljskog preduzeća Sava, Milorada Pantića, zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora i prelivanja kapitala u druga njegova preduzeća. Ročište je zakazano za 14. mart u Privrednom sudu u Beogradu, a do tada vlasniku je zabranjeno otuđivanje imovine tog preduzeća.

Agencija za privatizaciju tužila je vlasnika ugostiteljskog preduzeća Sava, Milorada Pantića, zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora i prelivanja kapitala u druga njegova preduzeća. Ročište je zakazano za 14. mart u Privrednom sudu u Beogradu, a do tada vlasniku je zabranjeno otuđivanje imovine tog preduzeća. To je epilog višemesečnog štrajka radnika Save koji su ukazivali na zloupotrebe posle privatizacije. U maju 2003. godine Sava je prodata za 20,7 miliona dinara a kupac Milorad Pantić, iz Donjeg Tovarnika, polovinu cene platio je kešom a ostatak obveznicama stare devizne štednje.
Predsednik Udruženja manjinskih akcionara Save Dragan Tomić tvrdi da od oktobra 2003. godine zaposlenima nisu isplaćivane zarade, kao ni porezi i doprinosi. Umesto plate radnici su dobijali robu na kredit. Račun preduzeća blokiran je za 20 miliona dinara zbog neplaćenog poreza na promet i obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje.
– Obraćali smo se nadležnim organima i ukazali da se novac od prodaje objekata usmerava na neke druge račune. Tako su prodati restorani: Kasina, Grand, Plaža, Zoran, prodavnica Proleće, upravna zgrada. Mesara, pekara i sokara su ugašene a oprema preneta u Pantićevo preduzeće Luki. Ostale nekad čuvene, kafane izdate su u zakup Kamičak, Šaran, Noćaj, Točkonja, Podrinje, a nalaze se na najatraktivnijim lokacijama u gradu. Najvredniji objekat, hotel Zeleni venac, u samom centru Šapca, još uvek je predmet sporenja, jer je zgrada po drugi put uknjižena kao vlasništvo Save, a radi se o nekadašnjoj zadužbini namenjenoj za siromašne učenike. Manjinski akcionari su zbog tog uložili žalbu nadležnom sudu – kaže Tomić i dodaje da je od nekadašnjih 240 radnika u ovom privatizovanom preduzeću ostalo je manje od stotinu.
Od svih šabačkih firmi koje su dobile nove vlasnike privatizacija je poništena u preduzeću za molersko-farbarske radove Dekor i Zorka Zaštiti bilja. Dekor je imao 130 radnika, a posle svega ni od firme ni od radnika gotovo da ništa nije preostalo. Zaštita bilje, nekada oslonac Zorke – uspela je da raskine ugovor i da obnovi proizvodnju, i sprema se za novu privatizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari