Umetnost selektivne statistike

Oštra polemika direktora RZS Miladina Kovačevića i profesora Ljubomira Madžara nakon njegovog intervjua u Danasu

Ostavite komentar


  1. Sve vrsni strucnjaci ekonomije ,a nams privreda u čabru vec 30 godina .Mene kao laika zanima samo koliki je BDP i spoljni dug .

  2. U koliko neverujete činjenicama, možete se koristiti zvaničnim padacima-

  3. RTB BOR JE PROŠLOST, A PANDORINA KUTIJA SE OTVARA!

    Za veoma kratko vreme su obezbeđene kineske investicije u Srbiji i Boru od 10 milijardi dolara, a za šest godine vladavine ΛV Srbija je zadužena za još 12 milijarde dolara i sada dug iznosi oko 25 milijarde USD. Vlasti udruženi sa Spaskovskim otarasili se nekada najboljom firmom u SFRJ, RTB Bor, a budžet Srbije je dobio 350 miliona USD i preuzeta dugovanja od 200 miliona USD, a Srbiji, tj. narodu ostajju dugovanja od 800 miliona USD, a koliko neznano, to se ne zna. Više od 50 godina Srbija je mogla da gazduje sa svojom poljoprivredom, industrijom i na kraju sa zemljom u celini. Od demokratskih promena privreda je upropašćena, imovina rasprodata, pokradena i otuđena od države, tj. Naroda, jer je on bio vlasnik. Bogatstvo naroda je pretočeno na najmanje poštenom načinu u ruke tajkuna i begova koji čine oko 10.000 osoba. Basnoslovno bogatstvo Bora, koje se ceni u više desetine milijarde USD poklonjeno je Kinezima, kroz projekta stoleća, kako kažu političari i njima bliskih i najveći deo Srbija je za uvek izgubila, a ostaju nam hvalospevi i bajkolaži, ali ne za dugo, beda ostaje beda. Od vlasnika tih bogatstava, narod u Srbiji postaje rob i sluga, ne sebi, već “investitorima”, kako kažu političari. Ipak prodajom RTB Bor postignut je najveći uspeh, ne mora ΛV s tim da se složi, što su Kinezi oterali njegovog poltrona, najvećeg šlihtera i manipulatora u istoriji RTB Bor, a nije tako kratka, i njegovog čelnika. Ovim potezima Kinezi su prekinuli mnogih puteva, raskrsnica i dobrodušnog delovanja do nedavnog čelnika RTB Bor i njegovih mentora iz kruga vlasti. Istorija RTB Bor ne može da se završi dok nadležni organi ne dokažu i odrede zasluge gore pomenutih za propast RTB Bor i nanete štete RTB Bor, Boru i Srbiji. Dotle mora da sečeka, nadam se ne za dugo? U svakom slučaju narod, osim vlasti i bliži njoj, ne mora da se raduju otuđenjem RTB Bor, on ostaje u istoriji kao graditelj opštine, regiona i države, sjajno!

  4. Gospododina Kovacevica da bude sramota,sto misljenje profesora Madzara osporava.Profesor Madzar iznosi istinu za razliku od njega,koji se prodao.Za mene on nije nikakav strucnak.

  5. Kad vlast u državi proda neki rudnik to znači da sami nisu sposobni da organizuju eksploataciju i proizvodnju. Pa kinezi ovo kupuju da bi zaradili mnogo više od uloženog. Zašto mi nismo sposobni da kao država uzmemo kredit i zaožimo rudno bogatstvo, pa sami iskoristimo sve potencijale? Nismo sposobni jer nemamo sposobnu vlast, oni bi kao do sada da gazduju preko poslušnih kadrova i direktora partijskih, da preusmeravaju i pokradu najveći deo investicija! Na kraju dođemo dotle da ja mislim bolje da to rade kinezi nego ovi naši, više para će nam ostati od kineza nego od naših političara koji vrše vlast.

  6. Једно „наивно“ питање у вези смањења незапослености? Имамо – примера ради – смањену незапосленост за сто хиљада особа а уједно повећану запосленост за педесет хиљада. Где се деде оних педесет хиљада који улепшавају статистику? Ех еј, „статистика наша дика што по жели то наслика“. И без знања статистике, здрава памет говори: ако си упослио десет људи, за толико си смањио незапосленост. Смањење незапослености трба захвалити Немачкој, Норвешкој и другим западноевропским земљама. Можемо у „позитивну“ статистику урачунати и оне, који скоче са Бранковог моста, балкона или оне који користе конопац.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.