Unifikacija kalibra zastavinih pušaka i mitraljeza 1Foto:Ministarstvo Odbrane

Pojedini domaći mediji minulih dana su poprilično bombastično preneli informaciju da se na vojnim poligonima „uveliko testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije“.

Oružje koje se testira na vojnim poligonima, proizvedeno je, precizira se u rečenim informacijama, u Zastavi oružju, dok municiju u „novom kalibru 6,5 milimetara „grendel“ pravi Prvi partizan. Suština informacije je da pešadijsko naoružanje koje se upravo testira, koristi isti kalibar (6,5 mm „grendel“), umesto postojeća četiri kalibra u Vojsci Srbije.

U Zastavi oružju još uvek ne žele da komentarišu informacije o testiranju „nove puške, puškomitraljeza i snajperske puške“, koje će, prema sadašnjim najavama iz Vojske Srbije, da koriste unificirani kalibar od 6,5 milimetara. Poznavaocima ove problematike nije, međutim, nepoznato da se na vojnim poligonima u poslednje vreme testira prekalibrisano Zastavino naoružanje, i to automatska puška M70, mitraljez M84, te snajperska puška M 91. Ne radi se, dakle, o novom oružju, već o puškama i mitraljezu koji se u Zastavi prave decenijama unazad, ali koji su od skora u postupku namenske unifikacije kalibra.

Ni metak kalibra 6,5 mm „grendel“ koji se pravi u Prvom partizanu iz Užica nije nov proizvod. Naprotiv, užička fabrika municiju tog kalibra proizvodi već godinama i izvozi je u SAD, gde se isključivo prodaje na civilnom tržištu. Iako je u Americi u upotrebi već skoro deceniju i po, tamo još uvek nije standardizovana. Očekuje se da će to biti učinjeno uskoro, ali za civilno tržište, to jest kao municija za lovačko i sportsko oružje, pošto se pretpostavlja da će oružane snage SAD, koje već rade na tome, kao i ostale zemlje NATO pakta, svoje pešadijsko naoružanje da prekalibrišu na kalibar „remington“ – 6,8 milimetara.

Kako se očekuje da će i Rusija i zemlje evroazijskog regiona svoje pešadijsko naoružanje da unificiraju na kalibru između 6 i 7 milimetara, ali koji, sasvim izvesno, neće biti isti kao onaj američki i NATO, onda bi, smatraju upućeni, Srbija, bez obzira na to što testiranja oružja sa metkom 6,5 „grendel“, kako se čuju, daju odlične rezultate, možda trebalo da sačeka i vidi kako će na tom planu konačno da se opredele vodeće svetske sile i njihovi političko-vojni savezi. Srbija će, naime, s tim u vezi morati da vodi računa i o potrebama inostranih partnera kojima decenijama prodaje pešadijsko naoružanje, i koje su mahom deo interesnih sfera vodećih svetskih sila.

Inače, ideja konstruktora i vojnih planera jeste, kako navode izvori iz VS, unapređenje vatrene sposobnosti pešadije i specijalnih jedinica VS izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama. Cilj je da se u sistem naoružanja pešadije i specijalnih jedinica u dogledno vreme uvede unificirano pešadijsko naoružanje. Osnovni problem kad je realizacija ovog cilja u pitanju jeste besparica države. Vojska Srbije je odavno u sistem naoružanja trebalo u potpunosti da uvede najnoviju Zastavinu vojnu pušku M 21, rađenu po sistemu „kalašnjikov“ i sa NATO kalibrom 5,56, ali to, upravo zbog besparice u državnoj kasi, do sada nije urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari